Fotó Videó blog

Minden, amit tudni szeretnél a fotózásról, videózásról

Esküvői fotó? Esküvői GIF!

2017. május 24. 14:49 - Bogicz

Jeffrey L. Bennett egy esküvői fotós, aki igencsak ráérzett arra, hogy hogyan őrizheti meg vidám és szívmelengető formában egy pár nagy napját. Szinte látom magam előtt, ahogy 20 évvel később, egy nagy családi veszekedésnél a kamaszfiú előkapja a telefonját, és megmutatja a szüleinek: "Nézzétek, ilyenek voltatok, örüljetek már egy kicsit jobban egymásnak!"

Milyenek is? Ilyenek:

gif6.gif

gif1.gif

gif4.gif

gif5.gif

gif2.gif

gif3.gif

Szóval Jeffrey L. Bennett előszeretettel készít GIF-eket az esküvői fényképeiből, hamar a védjegyévé is váltak a mozgóképnek tűnő sorozatfelvételek.

Idővel azonban eszébe jutott, hogy miért is ne készíthetne felvételt egyszerre több szögből. Úgy, hogy a GIF-eket ne a történés tegye látványossá, hanem a térbeli elmozdulás - mintha körüljárnánk a pillanatot. Épített egy 7 fényképezőgépből álló monstrumot, küzdött egy darabig a hét gép összehangolásával, és végül ilyen végeredmények születtek:

2gif2.gif

2gif3.gif

2gif1.gif

2gif5.gif

2gif6.gif

Ha Te is szeretnél GIF-eket készíteni, akkor nem kell rögtön 7 darab fényképezőgépet venned. Remek applikációk léteznek, amelyekkel animálni lehet az elkészült képeket, vagy pedig GIF-re emlékeztető felvételeket hozhatsz létre. Az előbbire példa mondjuk a Gif Maker nevű Android-app, az utóbbira az Instagram Boomerangja.

Jeffrey kísérletéről ITT bővebben olvashatsz, ha érdekelnek a technikai részletek, vagy az, hogy mit gondol egy fotós a fotó, az animáció és a mozgókép viszonyáról.

7cameras.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotovideo.blog.hu/api/trackback/id/tr8712534699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.05.25. 15:18:43

Egy dolgot tisztáznunk kell. A GIF egy képformátum, olyan, mint a JPG, BMP, PNG, TIF stb. A GIF formátum egyik fontos ismérve, hogy veszteségmentes tömörítést tartalmaz, ellentétben a JPG-vel. Viszont a képen legfeljebb 256 különböző szín tűnhet fel, amelyeket viszont a 16 milliós színkészletből lehet kiválasztani. Nem kézzel szokás ezzel babrálni, hanem amikor egy 24 (vagy 32) bites színmélységű JPG-t, PNG-t egy képszerkesztő programmal GIF formátumban mentünk ki (ez 8 bites színmélységű), akkor a program a kép elemzésével választja ki azt a 256 színt, amelyek felhasználásával az eredeti képhez legjobban hasonlító állapotot tudja kikeverni. A színek összeválogatásakor készül el a 256 színt tartalmazó PALETTA, jó esetben a kép színeihez igazodva, rosszabb esetben csak egy teljes spektrumú szabvány színskálát tartalmazva. A 256 szín egyike lehet átlátszó is, ott a mindenkori háttér képpontjai lesznek láthatók.

Vagyis a GIF veszteségmentes tömörítésű, de a PNG-vel ellentétben mégis változtat a képen, mert a színek számát csökkenti. GIF formátumú képbe rajzolva csak a már meglevő paletta színeit tudjuk használni – vagy felkonvertálni 24 bites (RGB) formátumba, módosítani, majd végül az új állapotot újra leszűkíteni 256 színűre, az új helyzetnek megfelelően.

A GIF formátumú képek szemcsésségéért, a nagyjából egyforma színű felület színének durvaságáért ez a korlátozás okolható, tehát hogy a képen a rengeteg színárnyalat helyett összesen 256 színből lehet gazdálkodnia a képet készítő programnak. A formátumot eredetileg kevés színárnyalatot használó ábrák kis méretű fájlokban való tárolásáért dolgozták ki, erre a célra ma is ez a legjobb.

Nos, a GIF formátum fejlesztésekor kitalálták, hogy lehet egy fájlban több képet is tárolni, amelyek ANIMÁCIÓként, ütemezett módon jelennek meg. A GIF nem jelent animációt, ezt ma már rosszul használják. Az csak egy kép. Az ANIMGIF jelenti az animált GIF-et.

Kéretik tehát kerülni a félreértést, és a mozgó, többképes GIF fájlokat ugyanúgy animgif-nek nevezni, ahogy az már egy ideje megszokott volt. A GIF önmagában nem jelenti azt, hogy az nem egy szokásos állóképet tartalmaz.
süti beállítások módosítása

fotó videó