Fotó Videó blog

Minden, amit tudni szeretnél a fotózásról, videózásról

A mobillal fotózás művészete

2017. május 16. 16:34 - Bogicz

Az okostelefonnal való fényképezés annyira elfogadottá vált, hogy ma már színvonalas fotópályázatokra várnak mobillal készült anyagot. Egy nemzetközi pályázatra hívnám fel a figyelmet ezzel kapcsolatban, és belekukkantunk egy tavalyi, hatalmas mobilfotós verseny anyagába is.

Ahogy befejeztem a múltkori posztot a mobillal fotózásról, a szemembe akadt egy aktuális felhívás, amely kifejezetten olyan képeket keres, amelyek a telefon kamerájával készültek. A budapesti PH21 Galéria június 5-i határidővel nemzetközi fotópályázatot hirdetett MOBILE ONLY címmel. A kiválasztott képekből készülő kiállítás 2017. július 6. és augusztus 1. között lesz látható. Műfaji vagy stílusbeli megkötés nincs, az egyetlen feltétel az, hogy a képek mobiltelefonnal vagy tablettel készüljenek.

Megkerestem a galériát, mert kíváncsi voltam, hogy sok-sok tematikus és egyéni kiállítással a hátuk mögött miért tartották most fontosnak, hogy a technikai megkülönböztetés alapján állítsanak ki képeket. Elmesélték, hogy fényképészektől többször is hallották, hogy volna igényük erre. Hiszen már stabil művészi-szakmai közösségek is kialakultak a mobilfotográfia területén. Másrészt a telefonnal való fényképezést egy feljövőben lévő, intézményesülő alműfajnak gondolják, ami megérdemli a figyelmet. Ezért mint galéria felületet szeretnének biztosítani a fotográfusoknak, hogy megmutathassák, hogyan használják a mobil által kínált kreatív lehetőségeket.

Bővebb infó a galéria honlapján olvasható.

Inspirációnak 10 kép az MPA - Mobile Photograpy Awards 2016-os díjazott anyagából, a "sziluett" kategóriából.

mobil-foto-1.jpg

(Richard Chambury)

mobil-foto-10.jpg

(John Nieto)

mobil-foto-2.jpg

(Junfeng Wang)

mobil-foto-3.jpg

(Rodrigo Rivas)

mobil-foto-4.jpg

(Andrew Lucchesi)

mobil-foto-5.jpg

(Jose Luis Barcia Fernandez)

mobil-foto-6.jpg

(Angie Lambert)

mobil-foto-7.jpg

(Jirasak Panpiansin)

mobil-foto-8.jpg

(Meredith Rilley)

mobil-foto-9.jpg

(Song Han)

1 komment
Címkék: mobil látnivaló

A bejegyzés trackback címe:

https://fotovideo.blog.hu/api/trackback/id/tr4112509419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treff Bubi 2017.05.19. 10:57:55

Nagyon jó képek, elismerésem a készítőknek (persze azt nem látom, mennyi utómunka kellett az eredményhez). Ezek is jó példák arra, hogy a fotózás folyamatában a legfontosabb részlet maga a fotós, aki észreveszi, megkomponálja és megörökíti a témát. Én sokkal inkább értékelem, ha valaki eredeti és maradandó képeket lő, akár mobillal vagy valami alapgéppel, mint amikor félmilliós DSLR+egymilliós obi segítségével ontja magából a sokadik sorozatot az Eiffel-toronyról, és csapkodja a saját hátát, hogy 35000 ISO-nál is milyen zajmentes a kép.
süti beállítások módosítása

fotó videó