Fotó Videó blog

Minden, amit tudni szeretnél a fotózásról, videózásról

Mobillal vagy fényképezőgéppel fotózzunk?

2017. május 11. 13:58 - Bogicz

Folyton fényképezőgépekről beszélünk, közben mindenki a mobilját húzza elő, ha le akar fotózni valamit. Hol tart most a technika: jó telefonba vagy fényképezőgépbe érdemes egy amatőr fotósnak befektetnie? A téma kapcsán leültem beszélgetni egy fotótechnikai szakemberrel. Az ő meglátásaival kezdem ezt a sorozatot, ami a mobillal való fotózásról fog szólni. Vigyázz, kész, rajt, vita indul!

phone-picture.jpg

„A mobillal való fotózás aranykora van éppen. Most fordult át az, hogy az emberek már nemigen vesznek kompakt, beugró szintű fényképezőgépet, hanem vagy félprofi gépet vásárolnak, vagy egyáltalán nem vesznek külön fényképezőgépet.

Pár évvel ezelőtt a New York Times folyóiratnál kirúgtak 20 embert, és utat nyitottak az alkalmi fotósoknak. Nem szerettek volna többé egy hónapig fizetni egy fotóst, aki vagy elcsípi a témát, vagy nem, vagy odaér, vagy nem. Úgy döntöttek, hogy azért fizetnek, ha  valaki beküld egy képet. Mostanában a Motorola és a Huawei is olyan telefonokat kezdett kihozni, amelyekkel nagyon magas szinten lehet fotózni, és az iPhone-ok is szuperek ilyen szmpontból. A Huawei Leica-optikás megoldásokkal dolgozik, a Motorola pedig stúdiófotózásban gondolkodik. Nincs fél éve annak, hogy megszületett az első olyan Life-címlap, amelyet Motorola telefonnal csináltak meg stúdióban. Vakuzott is a mobil.

Egyre elfogadottabb a mobillal való fotózás a médiába, kiadványokba kerülő képeknél, már olyat is láttam, hogy valaki fényképezőgéppel imitálta ezt a hatást. Ráadásul egyre több szerkesztőprogram és applikáció létezik, amely kifejezetten telefonnal készült képekhez való. A legnépszerűbb a VSCO. A mobilfotózás általános népszerűségét mutatja, hogy a Facebook már fel is vásárolta az Instagramot, a legfontosabb mobilos képmegosztó platformot.

Egy átlagos okostelefonnal kifejezetten jó képeket lehet csinálni. Min múlik ez? Nem az érzékelő minősége számít már, hanem a szoftveres rásegítés, az, ahogyan feldolgozza az érzékelt adatokat. Ennek az eredménye az, hogy megnyitod a kamerát a telefonon, exponálsz, és aztán büszke vagy, milyen jó képet csináltál. És lehet, hogy első ránézésre tényleg jobb minőségű a kép, mint amit egy beugró kategóriás fényképezőgéppel készíteni lehet.

Tehát annyira „fel vannak okosítva” a képek, hogy gyakorlatilag nem lehet elrontani. Nem kell beállítani semmit, megnyomod a gombot, és kész. Ha valaki kicsit ért hozzá, akkor az expozíción állíthat, hogy mennyire legyen világos vagy sötét. Ez persze azzal jár, hogy különösebben nem lehet megtanulni fotózni a mobilokkal, elkényeztetik az embert.

phone-picture-3jpeg.jpeg

150-200 ezer forint körül mozog egy olyan telefon ára, amivel kifejezetten jó képek készülhetnek. Kb. 140 000-től kezdődnek a jó minőségű fényképezőgépek is, amelyek még nem a profi kategóriába tartoznak. Az úgynevezett MILC-ek: kis méretűek, zsebre vághatóak, kis szenzorral. De azokhoz még optikát vesz az ember, memóriakártyát, tokot, állványt... Míg ha beruház egy telefonba, akkor nem fogja tovább fejleszteni a rendszert.

És van egy-két kifejezett előnyük is a mobiloknak. Például az, hogy sötétben jól lehet fényképezni velük. Aztán mivel a telefon kisebb méretű képeket csinál, jóval több kép fér el a telefonodon, mint a fényképezőgép memóriakártyáján. Akár több ezer fényképet is tárolhatsz a mobilodon. Az autofókusz is viszonylag jó az okostelefonok kameráiban; arcfelismeréstől, a mozgó tárgy követésétől kezdve számos beépített, intelligens funkciójuk van.

Lassan már telefonon is 4K minőségben lehet videófelvételeket készíteni. Errefelé megy a világ: hogy párszázezerből profi felszerelése lehessen annak, aki nem akar nagy összegeket költeni az igazán professzionális felszerelésekre. Ilyen összegből persze fényképezőgépet is lehetne venni, de az ember a funkciókat nézi: miért ne az okostelefont választaná, ha azzal telefonálni, netezni is tud?

Azért van, amire érdemes odafigyelni, ha mobillal fotózik valaki. Mostanában kétféle vakuval dolgoznak ezek a mobilok: van egy hideg és egy meleg fényű vaku. Őszintén nem javaslom senkinek a beépített vaku használatát. Bulifotóhoz vagy kényszermegoldásként persze jó, de azért elég primitív, hogy egy LED elvillan. Általában nem lehet szabályozni a fényerejét, a megvilágítást. Akkor már jobb a külső vaku vagy a természetes fény használata. De ez csak az én véleményem.

Egy tipp az expozícióval kapcsolatban. A legtöbb okostelefon kameráján lehet állítani az élességet: ahol rányomsz a képre, oda fókuszál. Az expozíciót is ez alapján állítja be: ha sötétebb tartományban volt az a pont, amire élességet állítottál, akkor emiatt ki fog világosodni a kép. Ezt érdemes már a felvételkor kompenzálni, a megvilágítás beállításakor; azaz ha a konkrét példánkat nézzük, akkor sötétebb expozícióra érdemes állítani. Az így kapott eredmény ugyanis sokkal jobban kezelhető aztán valamilyen applikációval, mintha lenne egy túlexponált, azaz kiégett képed.

phone-picture-4.jpg

Extrák, kiegészítők is akadnak a mobillal fotózáshoz. Vannak például előtétlencsék, amelyekkel mélységélességet lehet csinálni. Ki lehet egészíteni a telefonokat stabilizátorral, ami főleg videózáskor jön jól. Különböző karokat (rigeket) is lehet használni, amibe belepattintható a telefon, így rögzítheted a felvételhez. A megvilágításhoz LED-lámpát, külön vakut is lehet a mobilokhoz kapcsolni. A Lume Cube például egy kis szerkezet, ami szinkronizálni tud a telefon vakujával, azaz úgy működik, mint egy stúdióvaku.

A kép minősége szempontjából nincs kifejezett előnye a telefonok kamerájának, hanem az a nagyszerű bennük, hogy mindig ott vannak az ember zsebében. Bármit látsz meg: előkapod a telefonodat és lefotózod. Ráadásul nemcsak telefonálni lehet még a mobilokkal, hanem más, a fényképezéshez-filmezéshez köthető funkciók is elérhetőek rajtuk általában. Például time-lapse videók készítése. Vagy 360 fokos panorámakép. Ezeket a plusz funkciókat is folyamatosan fejlesztik a mobilokban.

De hiába nyújt sokat a telefon kamerája, azért korlátozott is. Ha hozzányúlsz a képhez telefonos szoftverrel vagy Photoshoppal, akkor zajosodni kezd, szétesik, mert a dinamikatartománya nem bírja a „gyűrődést”, aminek kiteszed. Ha csak az árnyékokat erősíted meg, már akkor is erőteljes zaj jelenik meg. Aztán hiába a nagy felbontás, attól még kisméretű képekről van szó. Továbbá nem lehet nyers képfájlt csinálni, azaz nem lehet tetszés szerint szerkeszteni a képeket a profi képszerkesztő programokkal.

Összességében: szerintem hobbyfotózásra jók a telefonok. Amatőrként akkor érdemes befektetni egy fényképezőgépbe, ha nemcsak rögzíteni akarsz valamit, nemcsak le akarod fényképezni, hanem a képpel alkotni is akarsz. Ha már a fotózás közben és az utómunkában is valami pluszt szeretnél hozzáadni.”

Nemsokára olvashatjátok az interjúmat egy fényképésszel, akit kifejezetten a telefonnal való fotózás izgat. Illetve technikai és gyakorlati szempontból is el fogunk mélyülni a mobilfotózás kérdésében.

38 komment
Címkék: mobil fotósuli

A bejegyzés trackback címe:

https://fotovideo.blog.hu/api/trackback/id/tr8012498265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.12. 08:40:23

A legjobb fényképezőgéppel telefonálni, ez az igazi menő dolog.

Flúgatlan 2017.05.12. 08:53:59

Hát,... Fő vonalakban igaza van a cikknek, de azért én lejjebb tenném a mobilok fotózási képességeit.

Mert akármilyen intelligenciát tesznek is bele, legalább az alábbi három dolog nem kiváltható:

a) Objektív átmérő. Egyszerűen nem lehet nagy az objektív egy mobilban, ami kisebb felbontáshoz és nagyobb zajhoz vezet. (A cikk említi az előtét-lencséket, de csak mint amivel mélységélességet lehet adni a képnek. Pedig az átmérő fontos: ez az oka az említett zajosságnak, és ez mobilméretben mindig kicsi marad.)

b) Fogás. A mobilt nem tudod olyan jól, stabilan fogni, mert vékony, nincs fogás rajta. Nagyon fontosnak találtam a gyakorlatban.

c) Kezelőgombok. Nem valami bonyolultra gondolok, de egy fényképezőgépen sokkal könnyebb egy kapcsolót használni, mint a mobil menüjében turkálni. Ami alkalomadtán azt jelenti, hogy lemaradsz valamiről.

Nem vagyok profi fotós, ha kell, fotózok a mobilommal, de sokkal jobban szeretem a kis amatőr tükörreflexesemet (Nikon D5200), pedig nem egy profi cucc. A különbség családi események esetén is előjön.

room_101 2017.05.12. 08:57:40

Akinek megéri egy profi gép (plusz bónuszként videokamera) cipelése, pátyolgatása, lelke rajta. Nekem az ájfón teljesen bejött, a videója hanggal együtt jobb, mint a 3 éve vett Panasonic HD kameráé, nem kell utána átmásolgatni, automatikusan eltárolja a felhőbe is, így elveszteni sem tudod.
A telefon meg ott van úgyis nálam, és közben a navigáció is megy rajta, ami rögzíti a kép készítése helyét is a tájékozódás mellett.
De bircaman kedvéért úgy is érezhetek, hogy egy okos kamerát vettem, amivel lehet telefonálni, sőt ott helyben hülye posztokat írni az erdő közepén, amibe egyből berakhatom a friss fotot/videót, és mehet is a faszbúkra.
Sőt, ha a faszbúkon látja a tolvaj, hogy nem vagyok otthon, és betör hozzám, megjön a riasztás a telefonra (bocs, fényképezőgépre), akkor a mobilneten megnézhetem a tolvajt az otthoni kamerán, és ráküldhetem a biztonságiakat.

Tahó Sandokan 2017.05.12. 09:13:00

Egész egyszerűen mindenki döntse el maga, hogy mennyire komolyan kíván fotózni. Nem szégyen az, ha valaki vesz egy olyan mobilt, aminek jobb az optikája, nagy MP-ben fotóz, de tudni kell, hogy ez ma nem fog kiváltani egy tükörreflexes fényképezőgépet. Ha az az érv, hogy a mobilban van egy rakat olyan funkció, ami egy tükörreflexesben nincs... hát ez maximum kényelmi szempont, mert a képet utófeldolgozhatod, ahogy akarod. Teljesen valid gondolat, hogy "nekem elég a mobil", de az is, hogy "nekem nem elég a mobil".

Tudni kell, hogy jó képek készítéséhez nem árt egy jó fényképezőgép, és a kezeléséhez szükséges tanulás. Ettől függetlenül lehet néha elég jó képeket csinálni mobillal is, de rendszerint akkor, ha a fényviszonyok erre alkalmasak.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.05.12. 09:20:10

Ha az a kérdés hogy egy korrekt mobil (nem kell zászlóshajó, már a 200 EUR körüli mobilok is remek képeket csinálnak) vagy egy kompaktkamera akkor egyértelműen mobil. több mint 10 éve használok Casio exlim kompaktkamerát (ez összesen vagy 4-5 példányt jelent), és érdekes volt látni, hogy a Mpixel emelkedésével a képminőség romlott. De az igazán égő a Fuji "csőrös" kamerája volt, amit kb MINDENBEN agyonvertek a mobilok.

Pár évvel ezelőtt fordult át oda, hogy a kamera rosszabb képeket csinál. A különbség a szoftver. Amikor a barlangban fél percig szenved, 3-4 képet lő majd élveszhető eredményt montíroz a mobil, az valóban csoda. Nem kérdés hogy a mobillal jobb képek születtek mint a Fujival még ott is ahol a nagy lencse előnyt kellene hogy jelentsen.

Abszolút KO a kompaktoknak. A mobil szinte minden helyzetben megfelel.

De hogy emeljük a tétet a legutóbbi kiárusításban vettem egy Nikon tükörreflexest. Elsőre arra számítottam, hogy mindenben tökéletes eszközt kapok ennyi pénzért, aztán jöttek meglepetések ( autossagok.blog.hu/2016/11/10/miert_ne_vegyunk_tukorreflexes_kamerat ).

A tükörreflexes nem pótolja a mobilt, továbbra is a mobil a fő eszközöm, és csak kivételesen veszem elő a Nikont, amikor eseményeket kell fotózni (pl zárt helyen, rossz fényviszonyok között).

vaki78 2017.05.12. 09:22:03

Valóban vannak olyan szituációk, amiket simán kiválthat egy telefon - de azért valljuk be őszintén, a profi fotózás még egy jó ideig a fényképezőgépek terepe lesz.

Kis kompakt fotómasinát abszolút nem éri meg manapság venni, mert sem képminőségben, sem szolgáltatásokban nem tud többet egy telefonnál - egyedül a zoomolás az ami telefonban nincs.

MILC vagy tükrös az már más kérdés, sokkal jobb képeket ad, eleve az objektív és a képérzékelő mérete miatt jobb lesz a kép, gyorsabban állít élességet és maga a képkészítés is gyorsabban zajlik, ami bizonyos szituációkban abszolút nem mindegy. Nem kell bonyolult témára gondolni, egy rohangászó gyerek/kutya is bőven elég ehhez.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2017.05.12. 09:31:48

Van zoom a mobilban is, legalábbis a Samsung Galaxy K Zoom tud 10 optikai zoomot, mókás, ahogy kijön a fütyi belőle. Jó képek lesznek vele, nem kell más, és mindig nálam van.

vaki78 2017.05.12. 09:45:43

@Ződ2000: a kompaktoknak azért romlott a képminőségük, mert a megapixel növekedéssel a képérzékelő mérete nem változott. És minél több képpontot pakolsz egy ugyanakkora területű érzékelőre, annál zajosabb képed lesz.
Csak még a jól fotózó mobilok előtt volt egy korszak amikor a fényképezőknél mindent a megapixellel próbáltak eladni és most már nem nagyon lehet ebből visszalépni, hogy mondjuk az előző kompaktod 20Mp-s volt, akkor a monstani csúcsmodell miért csak 10??

Metálvörös 2017.05.12. 09:52:24

Szerintem TV-t sem kell venni, a mostani telefonok kijelzője már olyan nagy felbontású.
Viccet félretéve a telefonnal fényképezésnek 2 előnye lehet szerintem, amik össze is függenek valamennyire: a telefon kicsi, illetve gyakrabban van nálunk, mint egy fényképező. De ha tudom, hogy fényképezni akarok, akkor nem állok neki egy érintőképernyőn szerencsétlenkedni, meg várni hogy reagáljon valamit a masina. Egy belépő szintű tükrös gép alapobjektívvel évekre megoldhatja a fényképezési igényeinket, és egy vele megegyező fotó tudású telefonnal összemérhető az ára. De telefont gyakrabban cserél az átlagember. Hosszú távon tehát valószínűleg jobban megéri anyagilag a különálló fényképezőgép, és olcsóbb telefonok választása. Persze hamar tűzbe jön az ember, új objektív, ingyombingyom, és máris ott tart, mintha évente cserélné az ájfónt. Viszont az így beszerzett technika jó eséllyel többet tud, mint amit ájfónból ki lehet hozni.
A felhőben tárolás meg klassz dolog, de mikor leutazol Alsószentborzasztóra a nagyihoz és büszkén meg akarod mutatni, hogy milyen ügyes volt a gyerek a papírcsákó-hajtogató versenyen, és rádöbbensz, hogy a nehézségi gyorsulás ugyan ott is 1G, de 2, 3, pláne 4G-ről álmodni sem lehet arrafelé, na az az érzés megfizethetetlen :(
Ha meg nagyon ki akarja valaki próbálni ezeket a dolgokat, de nem akar anyagi csődöt, akkor vegyen páréves használt gépeket, és ha nagyon nem jön be, el tudja adni kis veszteséggel. A végén úgyis mindenkinek olyan gépe lesz, amilyet vett magának :)

Oknyomozó 2017.05.12. 10:12:47

Akit érdekel a FOTÓZÁS, az fényképezőgépet vesz, meg hozzá objektívet, állványt, távirányítót, UV meg CPL stb. szűrőt, fehéregyensúly beállítót, lencsetisztítót, vakut, táskát és sorolhatnám. Elolvas pár könyvet Scott Kelby-től és másoktól.
Aztán rájön, hogy még sokat kell tanulni és gyakorolni és valószínű, hogy még hiányos az eszköztára és kevés a pénze.

Akárkit kérdezek, aki telefonnal képeket lő, azt mondja nem érdekli a fotózás.
Amikor azt hallom, hogy a telefonom jó képeket csinál, inkább már nem mondok semmit, nem teszek föl kérdést a mélységélességről, a bokeh-ről, úgyse értenék
A drága telefonban a szenzor méret 1/2.3", ami 6,17x4,55 mm és 16 vagy 24 Mpixel is tud.
A Galaxy S8-ban 1/2.5"", ami 5,76x4,29 mm és 12 Mpixel.
De nyilván a telefon gazdája nem tudja és nem is érdekli.

A fényképezőgépemben 23.6x15,6 mm a szenzor és 16 Mpixel-t tud.

A Trabant is meg a Mercedes is négykerekű autó, de ha azonos árban lennének, nem lenne vita.

2017.05.12. 10:16:30

Előtte is derengett, de itt: "És van egy-két kifejezett előnyük is a mobiloknak. Például az, hogy sötétben jól lehet fényképezni velük." - teljesen kiderült, hogy a poszternek fogalma sincs arról, amiről ír.

vaki78 2017.05.12. 10:27:54

@shitgun: szerintem itt arra gondolt a szerző, hogy sötétben is meg lehet komponálni a kijelzőn a képet. Merthogy sötétben a fényképezőgépeken sem keresővel, sem Liveview-al nem látsz annyit, mint a telefon képernyőjén. Az már más kérdés, hogy a mobillal ilyen körülmények között készített kép valószínűleg mehet a kukába az egekbe csavart ISO miatt...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.05.12. 10:36:38

@Metálvörös: "nem állok neki egy érintőképernyőn szerencsétlenkedni, meg várni hogy reagáljon valamit a masina"

Én ezt pont fordítva tapasztalom. Ahogy a linkelt posztban leírtam, a "point and shoot" legalább 6 lépésben történik a Nikonnál. És akkor még nem vettem bele azt a fél percet amikor a fókuszponttal szerencsétlenkedek. Ugyanis a Nikon gyakran nem érez rá, hogy tól sötét képet lő, és mivel a D330.ason nincs érintőképernyő, a navigációs gombokkal kell elnavigálni a célkeresztet a sötét felületre, hogy kivilágítsa a képet. Vagy másolhatom az egészet a PC-re (vagy akár mobilra) hogy utólag kivilágítsam.

Ferenc Valenta 2017.05.12. 10:37:36

Probaljatok meg valami mozgo dolgot mobillal lekapni, nagyon viccesek az eredmenyek! Lehet mobillal elfogadhato kepet csinalni, ha:
- Sem a fotos, sem a tema nem mozog
- Tokeletes a megvilagitas
- Nem tul nagy a kontraszt

Treff Bubi 2017.05.12. 11:25:26

+1 pont a külön kamerának: nincs benne telefonos oprendszer, ami pár hónap-év alatt elkezd akadozni, belassulni, tehát ha csak egy elrontott firmware frissítés nem tesz keresztbe, akkor évekkel a vásárlás után is olyan gyorsan és pontosan használható, mint új korában.

DocBulywood 2017.05.12. 11:27:08

A mobillal készült videók borzasztó rosszak.

A TV-n mindig csak a középső harmadban éles, mellette jobbra-balra nagyon torz és mintha a középső kép ki lenne nagyítva. Valahogy sohasem passzol a 16:9-es képarányhoz, mintha 9:16-os lenne. Talán egy félszeműnek így jó, de a többség két szemmel néz és ennek ellenére nem zavarja a 9:16-os képarány.

Arról nem is beszélve, ha valami akció van, az sosem látszik, valahogy mindig a földet mutatja a "kamera" képe és az is ide-oda himbálózik. Csak azt lehet látni, mi volt az akció előtt 5 mp-cel és mi lett az akció után 10 mp-cel. És mindenki szalad.

Hogy miért nem lehet 16:9-ben, folyamatosan mutatva, mi történik, a mobillal videózni, az számomra rejtély.

Metálvörös 2017.05.12. 11:37:13

@Ződ2000: Canonom van, a Nikon specifikus dolgokhoz nem tudok érdemben hozzászólni :) Egy 350D-t használok 8 éve, valahol 40000 körülit exponáltam én, de már használtan vettem. A bekapcsolása egy hüvelykujjmozdulat, a felemelés közben megvan. Kupakot nem használok, UV szűrő van rajta, amit néha letörlök. Az optikai keresőt használom, mert másik nincs rajta. A fókuszpontos dolog akkor játszik, ha 2 embert fényképeznék, és köztük, a mögöttük levő tárgyra fókuszál. Ekkor kis mozdulattal az egyik fejre irányítom a célt, félig benyomom az exponálógombot, rögzülnek a beállítások, visszamozdulok egy negyed képernyőnyit hogy az legyen a képen amit szeretnék, és teljesen benyomom a gombot.
Vannak olyan fényviszonyok, amikor kevés a mostani objektív. De ezzel együtt tudok élni. Arra viszont nem emlékszem, mikor fordult elő, hogy kimerült volna az akku, 500 képet gond nélkül el lehet lőni egy töltéssel. Egy telefon mennyit bír?

Metálvörös 2017.05.12. 11:39:28

@DocBulywood: álló mobillal készült videót szoktak így lejátszani fekvő kijelzőn. Ha már a készítő nem volt hajlandó rá, állítsd élére a TV-t :)

vaki78 2017.05.12. 12:22:44

@Ződ2000: használd csak a középső fókuszpontot és kapcsold össze a fókuszpontot a fényméréssel. Remélem Nikonon lehet ilyet, nekem Pentax van, azon gond nélkül működik.
Gombnyomásra beáll az az élesség és az expó a kép közepére, utána odébb húzod a gépet, ha módosítani szeretnél a kompozíción, ha közben folyamatosan nyomva tartod a gombot, akkor sem az élesség, sem a fénymérés nem változik.

Sesquatch Hegyi 2017.05.12. 13:12:46

Még pár éve vettem egy sony nex6 fényképezőgépet. Szép képeket csinál, főleg tompa fénynél, szürkületnél látszik a különbség a galaxy s5 / iphone 7 és a fényképezőgéppel készült képek között.
Ezzel együtt a kamerát már csak az éves nyaralásokra viszem magammal, illetve néha egy-egy programra. a képek 99%-át mobillal lőjük és a legtöbb utómunka után tökéletesen alkalmas gyorsfogyasztásra a tévén, tableten vagy a mobilon.

A fényképezőgépben nem csak az a rossz, hogy külön figyelni kell rá hogy nálad legyen, de utána még külön fel kell dugni a laptopra, át kell másolni a képeket és feltölteni a felhőbe. A jobb képminőség az esetek nagy részében számomra nem éri meg a plusz fáradozást.

(ugyanakkor az is igaz, hogy ha visszanézem az 50 legjobb fotómat, 45 profi(bb) kamerával készült)

Bobby Newmark 2017.05.12. 13:55:58

@Ződ2000: Attól függ, milyen kompakt. A felső kategóriás, travelzoom kompaktok már gyakorlatilag kis bridge-ek. Az egygombos hulladék kompaktokat viszont tényleg el lehet felejteni.

Viszont abban is biztos lehetsz, hogy egy mobillal automatikusan összeheftelt HDR kép és egy travelzoommal, állványról, Lightroomban/Photoshopban összerakott HDR kép közt is ég+föld különbség lesz, és nem a mobil javára.
Hát még ha MILC-cel vagy DSLR-rel lősz HDRt...

Továbbá mobilon nincs 30x optikai zoom.

Én most már egy éve nyúzom a travelzoomom, és nagyon elégedett vagyok vele, eszembe nem jutna mobillal, érintőképernyőn baszakodni. Mondjuk eleve nem arra használom a dolgot, hogy dokumentáljam ország-világnak, hogy mit ettem meg mekkorát szartam belőle...

Bobby Newmark 2017.05.12. 14:25:46

@Ződ2000: Hát... vagy megtanulod használni a gépet, és nem az automatikát nyeszteted, hogy hová mérjen fényt, hanem átrakod manuálba vagy shutter priorityra, és beállítod a záridőt magandak.

Bobby Newmark 2017.05.12. 14:27:56

@DocBulywood: Mert gyökerek, azért. Eszükbe nem jut, hogy nem álló pozícióban kéne videózni, ÉS megijednek, kétrét görnyednek a röhögéstől vagy egyéb okokból elkezdenek hadonászni a mobillal.
Az így készült dolog nem videó, hanem digitális hulladék.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.05.12. 15:32:42

@Bobby Newmark: gondolom a cikkben nem a kitobjektíves alap tükörreflexeseknél is drágább bridge gépekről van szó.

Ha az a kérdés hogy mobil vagy fényképező, akkor valami olyan kamerát tudok elképzelni amely egyrészt elfér a zsebben (pl a vékony Exilimek ilyenek, de a Sony vagy a Samsung is kínál), másrészt nem egy vagyon.

Ezeket kompakt-kamerákat (pl Exilim ZS, Sony DSC-W sorozat) az alap mobil (mondjuk egy S5 Mini) simán leveri.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.05.12. 15:39:37

@Metálvörös: nem az élességgel van a bajom hanem a világossággal. Van egy célkereszt ami meghatározza, hogy mire állítsa be a Nikon a fényességet. Ha egy sötét pontra célzok akkor kivilágosodik. Ez eddig ok, a gond akkor van ha a célkereszt nem sötét ponton van, ilyenkor a navi gomdobbal manuálisan kell odébb vinni, ami eléggé körülményes.

Ez arról szól hogy nincs kedvem utólag kivilágítani a képet. Még jó hogy van liveview, mert a keresővel 3-4 szer is fotózhatnék. Egyébként az egyel "nagyobb" Nikonok szerencsére érintő-képernyősek, vételkor nem értettem miért kellene 5000-es sorozat (akkor kb azonos volt a hardverük), legalább van egy érdemi érv melelttük.

@Bobby Newmark: @vaki78: automatán hagyom vagy preset beállításon. Nehogy már ostobább legyen ezzel egy tükörreflexes kamera mint egy mobil....

Treff Bubi 2017.05.12. 16:56:22

@Ződ2000: AE lockkal elég jól meg lehet tartani a fénymérést. Autofókuszban célozd be azt a pontot, aminél jók a fényarányok, nyomj rá az AE lockra, utána már arréb mozgathatod a képet, nem fog változtatni. AE-AF kombóval meg ráadásul az élességet is rajta hagyja.

Pannon Puma 2017.05.12. 21:20:33

A mobilos fénykép szerintem addig jó, amíg a kijelzőn nézed. Monitoron már semmire se való, előhívni meg pláne. Gyanítom, hogy ez szándékos, a kijelzőhöz van optimalizálva, hiszen aki ezzel fényképez, nagyrészt ott is nézi meg, vagy akinek átküldi, ő is. Ez jól is van így, de azért azt ne adjuk már el, hogy egy mobilos kép a mobil világán kívül labdába rúg akár egy belépő szintű dslr+kitobjektívnél eggyel jobb páros esetén, mert ez egyszerűen nem így van... És ez utóbbi nem egy vagyon, 80-90ezerből simán megáll, de ha fölteszed 800-as, 1200-as iso-ra, akkor is kép lesz belőle, nem képes zaj.

Pannon Puma 2017.05.12. 21:49:18

@Ződ2000: bocs, nem figyeltem, milyen gép, de én nikon d5000-rel úgy szoktam, hogy (persze ha tudsz ismételni, pl. épület) keresek egy olyan részletet, ami fénymennyiségre és élességre jó lesz, erre max zoom, gomb félig lenyom, élesít plusz beállítja a gép az expozíciót, kinyitsz, megcsinálod a kivágásodat, és bumm. Ez a leggyorsabb módszer szerintem, gyak. 1-2 mp a veszteség a durrbelecsatthoz képest. Ammikor stúdióztam, kamerával mindig így, max. zoomnál élesítettünk, ez nagyon jó módszer. A másik lehetőség, hogy lősz, és ha sötét, fölnyomod az expozíció korrekciót, ha kell (az infó gombbal ez is csak pár gombnyomás). Csak ne felejtsd el visszaállítani, mert én egy nyaralást végigfényképeztem -0,3-mal, és csodálkoztam a végén a képeket nézegetve, hogy mindegyiken ugyanannyit kell húzni fölfelé a rawstudio-ban :)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.05.12. 23:28:17

@Treff Bubi: ahogy látom ez a lock kicsit összetettebb funkció, de megnézem majd akcióban, két hét múlva lesz része intenzívebb akcióban.
@Pannon Puma: vannak esetek amikor a tükörreflexes képei haloványabbak, utómunka nélkül a mobil szebb élénkebb képet csinál (persze, tudom csal, pl gyárilag felnyom pár értéket, mint a színtelítettséget), de a végeredmény közelebb áll ahhoz ami nekem kell.
Kipróbálom amit írtál, eddig a liveview-n vittem odébb a fókuszpontot egy sötét részre. de az körülményesebb az ideálisnál (érntőképernyős rábökés)

Oknyomozó 2017.05.13. 09:18:08

@Ződ2000:
@Ződ2000:
RTFM, vagyis Read That Fucking Manual.
Közben ki is kell próbálni.
Vagy ez is sokat segít:
Julie Adair King: Nikon D3300 For Dummies,
vagy Rob Sylvan: Nikon D3300: From Snapshots to Great Shots.

A bookzz.org -ról le tudod szedni és még sok másikat is Scott Kelby magyarul is van.

A techradar.com -on ezt érdemes megnézni:
99 Common Photography Problems (and how to solve them)

A Nikontól ingyen letöltheted a Viewnx-I és Capture NX-D programokat.
Egy 23"-os IPS monitor nem árt.

Ha egy évet gyakorolsz meg fog változni a véleményed és a Nikon D5600-ra vagy nagyobbra ugrasz rá.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.05.13. 16:51:59

@Oknyomozó: köszi. felpakoltam a NIK collectiont is, de a helyzet az, hogy van egy hobbi blogom, amibe annyi időt tolok amennyi épp belefér. ha valami érdekes helyen járok, megírom, és a képeket feltöltöm. Ehhez max annyi fér bele hogy átméretezem őket.

A VniewNX-et megnézem azért.

A technradarrl pár alap trükköt én is láttam, mint a kioldó gombbal rögzíteni az élességet (pl autóversenyes képeken jól mutat), talán a kövő héten lesz több időm, és kicsit böngészem a témát :)

A Dummies is jól hangzik :)

Oknyomozó 2017.05.14. 19:58:15

@Ződ2000:
Elfelejtettem, hogy amit adnak, az nem a kézikönyv, azt le kell tölteni.
Olvasás közben meg gyakorolni kell az olvasottakat.
downloadcenter.nikonimglib.com/hu/products/21/D3300.html
Humoros könyv: Scott Kelby - A digitális fotóskönyv 1

Bobby Newmark 2017.05.16. 16:11:01

@Ződ2000: Nemtom, manapság mi egy vagyon. Én például telefonra nem vagyok hajlandó 40knál többet költeni, de erre a travelzúmra meg nem sajnáltam a 100k-t, ami még talán nem a "vagyon" kategória. A kettő együtt kevesebb, mint egy top kategóriás mobil, aztán telefonálni is lehet velük, fényképezni is, meg wifin összekötni a kettőt.
A fényképező is elfér zsebben, és tud annyit beállítások terén, mint egy bridge, csak kicsi, meg hát az objektív és érzékelő méretből származó különbségek. Határozottan nem az egygombos kategória, 12MP, ISO80-1600(400ig használható) van rajta minden mód mint egy komoly gépen (fullauto, P auto, S, A priority, manual, korlátozott hosszúexpo 15-30-60s, meg egy rakás egyéb "scene mode", amit úgyse használ a kutya se), tud RAW-t, távkioldót telefonnal összekötve, és stabilizátoros 24-720mm ekvivalens objektív van rajta. Én kifejezetten a mérete miatt vettem, aztán elkezdtem vele próbálkozni, és egészen sokat tud.
Ez egyébként a Panasonic TZ70 konkrétan, meg a TZ sorozat úgy általában.
A Sony RX sorozata még ez a kategória, meg a Canon G3-5-7 gépei.

Sokat fejlődtek a kompaktok is, ez a travelzoom kb egy új kategória, kicsi, kb bridge tudású gépek.

Bobby Newmark 2017.05.16. 16:11:36

@Bobby Newmark: Ja, bocs a termékismertetőért, és sajnos nem fizet érte a Panasonic, hogy reklámozom. :D

Bobby Newmark 2017.05.16. 16:20:26

@Ződ2000: Hát nemtom, akkor szenvedj vele :D Én is próbálkoztam AE és AF lock-kal, meg manuál fénymérési pont megadással, de szerintem mérhetetlenül több szarakodás, mint tekerni egyet a záridő beállításon. Mondjuk nekem nincs rá külön fizikai kapcsolóm, sőt, még érintőképernyőm se, úgyhogy pláne macerás menüből nyomkodni.

AndR 2017.05.23. 19:06:01

Az iphone valóban kiváló minőségű fotókat képes készíteni.
De ezekkel a kis lencsékkel eléggé torzulnak a képek a szélein, főleg ha közeli kép készül.
Bár én is sok fotót készítek mobillal, mert mindig a zsebemben van, de ha előre tervezettem valami minőségi képet kell készíteni, akkor rendes gép kell rendes vakuval.
A lencse mennyiséget nem lehet megspórolni egy körömnyi optikával.

napapa 2017.10.03. 22:01:14

@Flúgatlan:
Én speciál nagyon elégedett vagyok az lg g4 mobilom felvétel minőségével minden téren. Általában fotót nem csinálok csak videót, mert ebből számtalan pillanat képet tudok csinálni. Nem maradok le eseményekről, ami fotózás esetén adott. A készülék gyári beállításait használom. Jobb felvételeim vannak, mint aki velem egy helyen azonos eseményeken 1-200 ezres fényképező masinájával produkál.

napapa 2017.10.03. 22:21:32

@napapa:
Annyival kiegészítem az írásomat, hogy nem tanultam fotózást, amatőr vagyok, és ilyen szinten az ismerőseim, és akik látták a felvételeim egyazon helyen és eseményeken, mind jobbnak ítélte a felvételeim tisztaságát, élességét túlnyomó részben.
süti beállítások módosítása

fotó videó