Fotó Videó blog

Minden, amit tudni szeretnél a fotózásról, videózásról

Variációk rekeszre, záridőre és ISO-ra

2017. május 03. 12:21 - Bogicz

Megjegyzés: Ez a bejegyzés kezdőknek szól. A nyelvtanulás hosszú évei is az „I am Jocó” mondattal kezdődnek, nem pedig egy akadémiai székfoglalóval. Attól még világos, hogy nem azért tanulunk angolul, hogy bárkivel közölhessük: „I am Jocó”, hanem hogy a legbonyolultabb témákban ki tudjuk majd fejezni magunkat. De szükséges leegyszerűsítésekkel kell kezdeni ahhoz, hogy később az összetett dolgokat is kirázzuk a kisujjunkból. Azért hangsúlyozom ezt, hogy a rutinos fotósok ne akadjanak fenn azon, hogy most nem ők a célközönség.foto-bevezeto.jpgA legutóbbi bejegyzésben tisztáztuk a három technikai alapfogalmat. A rekesz a nyílás, amin keresztül beáramlik a fény. A rekeszérték arról szól, hogy mekkora ez a nyílás. A záridő az az időtartam, ameddig a nyílás nyitva van. A fényérzékenység pedig - nagyon leegyszerűsítve - annak a mértéke, hogy a géped éppen mennyire érzékenyen reagál a fényre.

Arra is utaltunk többször, hogy ez a három érték különböző kombinációkban jelenhet meg fényképezéskor. Ezek a kombinációk azonban nem csereszabatosak. Ha magas fényérzékenységet és rövid záridőt állítasz be például, akkor technikai okokból nem ugyanazt a végeredményt kapod a képeden, mintha hosszú záridőt és alacsony fényérzékenységet alkalmaznál.

Fotózáskor ezzel tudatosan kell bánni. Hasonlattal élve: ha egy bizonyos vízmennyiséget el akarsz juttatni valahonnan valahova, akkor nem mindegy, hogy egy nagy vödörben viszed el oda, vagy pedig egy pohárban, sokszor fordulva.  A vízmennyiség szempontjából persze ugyanaz az eredmény, de egy csomó más tényező is szerepet játszik. Mindenekelőtt az, hogy mi a célod azzal a vízzel. Ha az a víz valakinek az egész napi vízadagja, akkor a poharas megoldás szerencsésebb, mint ha egy vödörrel egyszerre lezúdítanád a torkán a több litert. A kerti bokrokra viszont jó az is.

Ugyanez van a fénnyel is: valóban célunk a fényképezéskor, hogy a megfelelő „adag” fényt bejuttassuk, de ez csak az egyik célunk. Amikor beállítjuk a rekeszt, a záridőt és az ISO-t, akkor mindenképpen biztosítanunk kell a megfelelő expozícióhoz szükséges fénymennyiséget, de egy sor további technikai és komponálási igénynek is meg kell felelnünk. Ma erről fogunk beszélni. Mi a rekesz, a záridő és a fényérzékenység helyes megválasztása a helyzettől és a céljaidtól függően?aperture.pngEhhez viszont előbb azonban tisztáznunk kell a mélységélesség, a bemozdulás és a fényérték fogalmát.

MÉLYSÉGÉLESSÉG

Az esetek többségében 3D-t, teret fotózol. Ahogy a szemeddel is tudsz közeli és távoli dolgokra fókuszálni, úgy tudsz a fényképezőgéppel is, tehát a tér egy bizonyos pontjára irányíthatod a figyelmet. De nemcsak azt állíthatod be, hogy pontosan hova „nézzen” a fényképezőgép, hol legyen a fókusz, azaz hol legyen a legélesebb pont, hanem azt is, hogy mettől meddig tartson az éles tartomány a képen belül. Kézenfekvő igény, hogy a képed fő témája (egy arc, egy ház, egy folyó, egy szarvasbogár) éles legyen, de az is hozzátartozik egy kép megkomponálásához, hogy eldöntsd, mi legyen még éles azon kívül.

Ez a mélységélesség kérdése: mekkora legyen az a sáv a képen, amit még élesnek érzékel a kép nézője? A legélesebb pont azon belül természetesen a fókuszpont lesz.

A fényképezés történetében jó ideig nemi lehetett könnyen játszani a mélységélességgel. Az objektív nélküli camera obscura mélységélessége például igen nagy, viszont sehol sem tökéletesen éles. lukkamera.jpgA 19. század végének kollódiummal dolgozó városi fotográfusa viszont, akit a múltkor emlegettem, a megvilágítási és egyéb technikai viszonyok miatt éppen azzal küzdött, hogy az élesség már az arcon belül rohamosan csökkenni kezdett. Tehát a szem mondjuk éles volt, de előtte az orr nem. Te viszont most, a digitális korszakban, abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a modelled szeme és orra egyaránt élesen fog látszani.

Mitől függ, hogy a te fényképezőgéped milyen mélységélességet tud produkálni? Meglepően sok tényezőtől. Például az objektíved gyújtótávolságától és a géped érzékelőjének méretétől. Ezeket most (eleinte) technikailag adottnak tekintjük – majd később cserélgetjük az objektíveket. Függ ezeken kívül attól, hogy milyen távolságra állítod be az élességet, milyen messze van az alany maga, és mekkora rekesznyílást használsz.

Tehát a két összefüggés, ami most fontos neked:

1. Minél nagyobbra van nyitva a rekesz, annál kisebb lesz a mélységélesség.

2. Minél közelebb fekvő képsíkra állítod be az élességetannál kisebb lesz a mélységélesség.

Ha makrózol (pl. bogarat fotózol nagyon közelről), akkor nagyon kis sávban lesz éles a képed. Megeshet, hogy a mélységélesség már csak milliméterekben lesz mérhető, és egy megtermett bogár túlsó vége homályba vész, ahogy azt a szingapúri fotós, Sikhey Goh képén is láthatod:eyes-of-bugs-shikhei-goh.jpgMaradjunk egyelőre a rekesz kérdésénél. A legnagyobb blendenyílásnál kapod a legkisebb mélységélességet. Míg ha azt szeretnéd, hogy mély sávban éles legyen a képed, akkor szűkítened kell a rekesznyílást. Viszont ha szűkül a rekesz, akkor egyre kevesebb fény csordogál be rajta – azaz tovább kell nyitva hagynod. Minél tovább hagyod nyitva, annál nagyobb az esély arra, hogy beleremeg a kezed. Azaz ilyenkor használj állványt vagy bármilyen más alátámasztást. Pl. egy kis babzsákot is magaddal vihetsz, amit aztán a megfelelő korlátra, csomagtartóra stb. ráteszel, majd ráülteted a gépedet.

A kis mélységélesség arra jó komponálási szempontból, hogy elmossa a hátteret. Ez jobban kihangsúlyozza a témádat, például a modellt, hiszen ő lesz egyedül éles és kivehetően figurális a képen. És az érdektelen háttért is festői színhalmazzá teheted ezen a módon. Ha arcképet fotózol, akkor a szemére tedd az élességet, és törekedj kis mélységélességre. Így az arca éles lesz, a mögötte lévő tűzfal már nem. Sőt, akkor is használhatod a kis mélységélességet, ha valamit el akarsz tüntetni a kép előteréből: például valamilyen hálót, kerítést vagy fűszálakat.rekesz-portre.jpgTájképeknél viszont az a cél, hogy minél nagyobb legyen a mélységélesség, azaz minél több részletét láttasd az előtted elterülő látványnak.

Hogy változik az élesség a képen a tér egyes pontjain? A legélesebb ponttól a fényképezőgép felé közeledve csökken, és természetesen ellenkező irányban, a fényképezőgéptől távolodva is csökken. Csakhogy nem ugyanolyan arányban! A fényképezőgép felé fele akkora kiterjedésű az élesség, mint a legélesebb ponttól az ellenkező irányban. Tehát a legélesebb pont a teljes éles tartománynak nem a felénél helyezkedik el, hanem tőled nézve az 1/3-ánál. Mutatom: dof.png

BEMOZDULÁS

A bemozdulás az, aminek csak akkor örülünk, ha kifejezetten szerettük volna.lassu-zarido.jpgAmúgy viszont bosszantó. Gyorsan mozgó fotóalanynál (gyerekek, állatok, sportolók, kocsik) könnyen előfordulhat, hogy csak egy elmosódó szellemkép látszik a fotón. De attól is bemozdulhat a kép, ha remegett a kezed – már a lélegzetvételtől is változik a gép helyzete.

Fényképezéskor próbáld meg minél jobban stabilizálni a karod: ne fotózz félkézzel, és ha lehet, könyökölj rá valamire, vagy támaszd a felkarodat a mellkasodhoz. Ötvenes pulzus és kötélidegek, mint a sportlövészeknél. Az állvány sem csak gyengéknek való, hanem alapvető fotósfelszerelés. A fényképezőgép felépítése és az objektív gyújtótávolsága is befolyásolja, hogy mekkora megvilágítási időnél fotózhatsz még kézből, bemozdulás nélkül. A legtöbb fényképezőgépben van valamilyen rezgéscsillapító automatika is, ami csökkenti a mozgásodból eredő bemozdulást.

Egy energikus négyévest viszont a legjobb rezgéscsillapító sem fog türelmes fotóalannyá változtatni. Ha azt látod a képen, hogy a háttér éles, de maga a témád bemozdult, és emiatt életlen, akkor a záridőn kell módosítanod. A mozgó téma speciális fényképezési módot kíván.ugro-gyerel.jpgHa a géped automatikusan választja ki a záridőt, akkor nézd meg, hogy van-e mozgó tárgyakra kitalált módja (általában gyerekfejjel jelzik a szimbólumok között). Használd ezt, vagy pedig kapcsolj át záridő-prioritásra vagy manuális beállításra. Csökkentsd le a záridőt, és cserébe nyisd ki jobban a blendét. (A záridő-prioritás módban a gép magától kiszámolja a záridőhöz illő rekeszértéket.) Ha megnöveled az ISO-t, azzal is nyerhetsz annyi plusz fényt, hogy lecsökkentsd a záridőt. Ha kell, használj vakut is: úgy több lesz a fényed, és szintén csökkentheted a záridőt. A lényeg az, hogy minél rövidebb ideig legyen nyitva a blende, hogy az alanyodnak ne legyen ideje helyzetet változtatni.

Van viszont olyan is, hogy egy fotós kifejezetten a bemozdulásra hajt. Robert Capa is azt tanácsolta a haditudósító fotósoknak, hogy rángassák kicsit a kamerát, attól harctéri hangulatot kap a kép. A bemozdulás dinamikussá teszi a képet, érzékelteti a mozgást. Streetfotózásnál szívesen használják. Emellett bizonyos képeknél éppen az elmozdulás lefotózása a téma: az alábbi képen Weber Áron fényképész Boros Mátyás képzőművész fényrajzát rögzítette hosszú záridővel.preparatumok-boros-matyas-weber-aron_1.jpgKezded jól érezni magad? Akkor kezdjük el a matekórát. Ehhez pedig muszáj bevezetnünk még egy fogalmat.

FÉNYÉRTÉK, AVAGY EXPOZÍCIÓS ÉRTÉK

A fényérték egy szám, amely a kép megvilágítottságát jelzi. Függ a záridő hosszától és a rekesznyílás nagyságától – azért hozták létre ezt a fogalmat, hogy a záridő és a rekesz végtelen számú variációs lehetőségei közepette meghatározható legyen, hogy azok milyen expozíciót eredményeznek. Rövidítése Fé, de találkozhatsz az EV (exposure value) rövidítéssel is.

  • Ha felezed a záridőt, azzal egy egységgel csökken a fényérték, azaz: -1 Fé-vel lesz sötétebb a kép.
  • Ha negyedeled a záridőt, akkor két egységgel csökken a fényérték, azaz: -2 Fé.
  • Ha kétszeres hosszúságúra veszed a záridőt, akkor az aktuális fényérték egy egységgel nő: +1 Fé. A kép világosabb lesz.
  • Ha a záridő négyszeresét állítod be, akkor az aktuális fényérték két egységgel nő: +2 Fé.

ev-valtozasok-2_1.jpgÉs mi van a blendével? Ha lépsz egyet a szabványos rekeszérték-skálán, akkor teljes fényérték-egységeket lépkedsz.

Tehát: ha eggyel tágítod a blendét (f/5,6-ról f/4-re), de ugyanannyi fényértéket szeretnél, mint az eredeti rekeszértéknél volt (f/5,6-nál), akkor annyira kell lerövidítened a záridőt, hogy kompenzáld az 1 Fé eltérést, amit a tágabb blende jelentene. A fentiekből már tudod, hogy 1 Fé csökkenést úgy tudsz elérni, hogy felezed a záridőt. Tehát ha az eredeti záridőd mondjuk 1/1000 s volt, akkor 1/2000 s-re kell lemenned. Azaz a másodperc ezredrésze helyett a másodperc kétezred részéig lesz nyitva a blende.

Azt gyorsan tisztázzuk, hogy a fényérték nem fejezi ki közvetlenül a fény valamilyen fizikai minőségét, hanem az expozíciót jellemzi. (Igazából a „fényérték” kifejezés hibás, az expozíciós érték a pontosabb.) Az Fé0 az f/1 rekeszérték melletti 1 másodperces expozíció, ez a kiindulópontunk. A fényérték-skála innen negatív és pozitív irányba is továbbmegy. Fénytani szempontból sokkal bonyolultabban is meghatározható, de legyen nekünk most elég annyi, hogy akkor jó a kép megvilágítási értéke, ha a kép sötétebb és világosabb tartományában is látszanak részletek. Ha a kép expozíciója 1 vagy több Fé-vel kevesebb, akkor a sötét részeken egy idő után már csak feketeség látszik, ha pedig a pluszos irányba mozdul el a kép, akkor lesz rajta kiégett, túlexponált terület, ahol a világosságban vesznek el a részletek.

Természetesen van olyan, hogy az adott körülmények között nem lehet a világos és sötét irányban egyaránt részletgazdag a kép, ilyenkor kompromisszumot kell kötni. Illetve megeshet az is, hogy a fotósként olyasmiben töröd a fejed, amihez szándékosan alulexponált vagy túlexponált látványra van szükséged; művészi fotográfiában gyakran használt hatás.elmosodas.jpg

A REKESZÉRTÉK ÉS A ZÁRIDŐ VISZONYA

A lényeget tulajdonképpen már meg is beszéltük: ha csökkented az egyiket, akkor növeld a másikat, ha azonos fényértéken akarsz maradni. Nő a blende – csökken a záridő, csökken a blende – nő a záridő. Vegyünk egy példát. Le szeretnéd fotózni, ahogy a kislányod biciklizik. Már megy neki, hajt is, mint az istennyila. Jó lenne, ha a képen nem csak a csík látszana, amit maga után húz. A fényképezőgéped fényt mér, és automatikusan f/8-ra állítja a rekeszértéket, a záridőt pedig 1/125-re. Te viszont sejted, hogy sok lesz ez a záridő, ezért manuális módban 1/500 s-ra állítod. (A gyakorlás kedvéért képzeljük el, hogy minden értéket te akarsz beállítani.)

Ezzel mennyi Fé-változást idéztél elő? Azaz mennyit kell kompenzálnod a rekeszértékkel? Számoljunk. A záridő-skála idevágó része ugye így néz ki: ...1/125, 1/250, 1/500... Tehát egynegyedére csökkentetted a záridőt. Az előbb megbeszéltük, hogy ez 2 Fé csökkenést jelent. Ha most nem változtatsz a rekeszidőn, akkor 2 Fé-vel sötétebb lesz a kép, mint szeretnéd, azaz alulexponált lesz. Nem fog látszani a pókember a gyerek pulcsiján, mert kissé árnyékban van. Nem jó. Muszáj lesz jobban kinyitni a blendét (éppúgy, ahogy a pupillád is megnő a sötétben). Hogy is volt a szabványos blendeskála? 1; 1,4: 2; 2,8; 4; 5,6; 8; 11; 16 stb. Az eredeti rekeszértéked pedig f/8 volt. Egy egységnyi rekeszérték-változás, az egy egység fényérték-változás. Tehát 2 rekeszértékkel kell nagyobbra nyitni a blendét – a végeredmény: f/4. (Nem felejtetted el, ugye, hogy minél kisebb a rekeszszám, annál nagyobbra nyitott rekeszt jelöl?)

De természetesen mindezt a fényképezőgéped is kiszámolhatja helyetted – a legtöbb gépen van olyan mód, amiben te megváltoztathatod a rekeszt vagy a záridőt, ő pedig aszerint módosítja a másik értéket.

Mindenesetre itt egy áttekintő táblázat a számolgatáshoz. (A fényérték a záridő és a rekeszérték függvényében):exposurevalues.jpgMost gondolkodj el azon, hogy hogyan változik a helyzet, ha ezután egy teljes alakos portrét szeretnél készíteni a gyerekről a nagyszülők számára, hiszen az ő karácsonyi ajándékuk volt a bicikli. És jó lenne, ha elmosódna a háttérben a grafitti a házfalon, mert különben a nagyszülők idegesek lesznek, hogy milyen veszélyes helyen laktok. Tehát csökkenteni kéne a mélységélességet.

Mitől függ a mélységélesség? Már tudod. Jelentős részben a blendétől: minél nyitottabb, annál kisebb a mélységélesség. Mivel emellett függ még az objektív gyújtótávolságától, az érzékelőd méretétől és attól is, hogy milyen messze állsz a gyerektől, nem tudok pontos értéket mondani, de az biztos, hogy kicsit még tágítanod kéne a rekeszen. A záridőt pedig tovább rövidítened. Kísérletezz!boy-on-bicycle-2k-wallpaper.jpg

A FÉNYÉRZÉKENYSÉG, A REKESZ ÉS A ZÁRIDŐ VISZONYA

Zárásként keverjük bele mindebbe a fényérzékenységet is.

Az ISO-skála (...100, 200, 400, 800, 1600...) egyes lépései között egy rekesznyi különbség van. Az ISO 100-nál kétszer érzékenyebb az ISO 200, így 1-gyel kisebb rekeszt használhatsz; az ISO 400 négyszer olyan érzékeny, ami 2-vel kisebb rekeszt tesz lehetővé. Az ISO 100 egyébként az az érték, amit nappali fényben nyugodtan használhatsz úgy, hogy nem lesz szükséged se állványra, se vakura.

Az, hogy a fényérzékenységet meg tudod változtatni a digitális gépeken, azzal az előnnyel jár, hogy akkor is használhatod ugyanazt a blende- és záridő-értéket, ha időközben megváltoznak a fényviszonyok, mondjuk árnyékos helyre mész. Az előző bejegyzésben is említettem azonban, hogy az ISO növekedésével nő a képzaj is. Pont emiatt kell csínján bánni a fényképezőgéped automatikus döntéseivel: ha szabadon megváltoztathatja az ISO-értéket, akkor amint sötétebb lesz körülötted, a fényképezőgép elkezd felfelé kúszni az ISO-skálán, hogy növelje a fényérzékenységet, ettől pedig zajosabb lesz a kép. Ez kifejezetten jellemző a mobiltelefonok kameráira és az olcsó kompaktokra.magas-iso-zaj.jpgÉppen ezért, ha kifejezetten zajmentes képeket akarsz készíteni, akkor tartsd alacsonyan az ISO-t. Ha olyan a helyzet, hogy tudsz hosszú záridővel fotózni (van stabil alátámasztás és nem mocorog a témád), akkor mindenképpen használd ki a lehetőséget, és „csavard le” az ISO-t. Ugyanolyan megvilágításnál, azonos expozícióra törekedve a fényérzékenység és a záridő fordítottan arányos egymással: ha megduplázod az ISO-értéket, akkor felezd meg a záridőt. 

36 komment
Címkék: fotósuli

A bejegyzés trackback címe:

https://fotovideo.blog.hu/api/trackback/id/tr3812473835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.05.05. 01:55:21

Sajnos, ezen cikk alapján egy kezdő NEM fog megtanulni fotózni. Ugyanis a cikk tele van félreérthető, pongyolán fogalmazott állításokkal, amik a kezdők számára nem-, vagy félreérthetők. Ahogy e reklámblog korábbi posztjához is írtam, a fényképezés sajnos nem tanulható meg egy pár soros (főleg összezavaró) cikk segítségével. Még ha egy kereskedő cég is próbálja ezt ilyen egyszerűnek beállítani.

Duplaxiii 2017.05.05. 09:24:13

@bestpixel:
Miről beszélsz? A blogok között hosszú évek óta az első olyan, ami legalább alapfokon és érthetően magyaráz meg alapvető dolgokat! Hogyan kellene? Tudományos alapossággal? Kinek?
A posztoló ha csak annyit elér, hogy a mai rengeteg mobilbuzi kocsog telefonreklámozó "fényképész" irányába rámutat, hogy amit csinálnak az baromság, önbecsapás!
Ma már nem csak a félprofi halmaz, akik pár éve beruháztak alap DSLR-ekre - és egy-egy kirándulás alatt lőttek 1000 felesleges képet, majd azokat "örökre" eltárolták válogatás nélkül -, hanem az okostelefonos agyhalott önjelölt művészek is úgy gondolják, hogy egy "gombnyomással" Capák lesznek!
És ha itt, a blgtérben próbálsz valamit mondani nekik, egyszerűen letrollozva elküldenek a picsába, hogy te egy elavult barom vagy...
Ilyen blogok kellenének - én is készítek a modern, stramalapú televíziózásról, ami megpróbál szembemenni az itteni tóthbalázsos, licás agymenésekkel - , mert a divat, a trendi marketingalapú rémálom egyszer véget fog érni és ismét a tanult embereké lesz a világ.
Tehát írjon a blogger ilyen anyagokat, mert ha 10000 ostoba mobilos közül 5 idefigyel, már többet tett, mint az internetes "újságrók" összessége 10 év alatt!

Duplaxiii 2017.05.05. 09:29:40

Megerősítem a legutóbbi véleményemet: hasznos és jó írás!
Észrevétel:
A leírtak sajnos a mobilosoknak egyszerűen nem fog átmenni, mert a képernyőtapizos szép, de primitív menürendszereken a lertak egyszerűen nem használhatók! Egyszerűen nincs rá idő...
A profi gépeknél (ahol van manuális beavatkozásra lehetőség) ma már annyi kényelmi automatika van beéptve, hogy a többség egyszer-egyszer kipróbálja a dolgokat, de a hétköznapi fotózásakor egyszerűen maradnak az automatikánál.
De az alapelveket, szabályokat akkor is illik ismerni!
(Tapasztalataim szerint egy 80-as években, egy alap filmes géppel is jobb képeket készítettek a "feleségek", mint ma egy trendi fasz egy drága mobillal... A mai színesebb, látványosabb, a rége viszont FÉNYKÉP!)

Yamashita 2017.05.05. 09:35:07

@bestpixel: A webcímedből is ítélve Te valószínűleg egy profi vagy akinek ez a cikk már ne kielégítő. Nekem meg még sokunknak akik az alappal sincsenek tisztában, viszont nagyon is jól jött. Nem leszek profi ebből a cikkből de arra jó, hogy mindenképpen tisztában legyen néhány eddig számomra is homályos érthetetlen dologgal. Nem régen vásároltam - és most itt simán felszisszenhetsz - egy mobiltelefont ( LG V10 ) aminek már olyan a kamerája, hogy kézi beállítási lehetőség is van rajta. Ahogy próbálgattam a beállításokat arra döbbentem rá, hogy ez szép, szép, de sehol sincs egy IGAZI kamerához képest. Ezután pedig arra döbbentem rá, hogy még az alapfogalmakkal sem vagyok tisztában. A cikk elolvasása után már oszlik a homály és ezért hálás köszönetem az írónak. De a legfőbb tanulság az , hogy igazán jó képeket - amire az emberfia elégedetten csettint egyet - csak profi kamerával lehet készíteni. Most azon gondolkodom, hogy veszek egy rendes kamerát és végre kiélem a rejtett fotográfusi ambícióimat. Természetesen ez nem holnap lesz mert nem Rockefeller a családi nevem, de addig is ez a blog hihetetlenül hasznos lesz nekem. Értem én, hogy mint üzletember próbálsz minél több érdeklődőt beterelni a fotós iskolád tanfolyamaira de, hidd el, az olyan mezítlábas kattinggatók mint én, akik még abban sem biztosak hogy ez a fotós dolog csak egy fellángolás-e vagy sem, nagyon hálásak tudnak lenni az ilyen blogokért. És hiszed vagy sem de a fotós iskolába való jelentkezésnek ez az egyik első állomása. És ezért a cikkért csak hálás tudok lenni. Köszönöm a blog írójának.

Duplaxiii 2017.05.05. 09:49:26

@bestpixel:
Egyébként nem érzed cikinek, hogy egy full kereskedelmi szolgáltatású cég kritizál egy bloggert?
Tehát ha elfogadjuk, hogy a fotozás, a fotóművészet szubjektív, akkor ugye számtalan más fotóművész, a fotózást lényegesen régebben művelő is él közöttünk, és az ő véleményük is eltérő, nagyor szór?!
Most akkor EGY itt leosztja az észt, mert fényképezni tanulni NÁLA kell, PÉNZÉRT?
Ügyes!
Miért nem politizálsz, ott ez a stílus alap.
Tudod nekem a kommentedről az itteni Tóthbalázs jut az eszembe! Ő az, aki korábban az év IT újságírója lehetett, miközben annyit nem ért az egészhez, mint az óvodás unokám! Mégis neki van lehetősége rombolni a szakmát, míg a szakemberek forognak a képernyők előtt.
Most olvasok egy érhető fotós alapozót (ami bevalottan nem a profiképzést jelöli meg céljának) és erre egy kereskedelmi vállalkozás valakije ír egy marketingjellegű kommentet...
Megnéztem a céget...
1) 1249 Ft/óráért indul a képzés... Hány óra alatt lehet elsajátítani az alapokat? Itt nem lehet, de ott lehet pár nap alatt? Mert feltételezem, a képzés nem fél-egyéves időtartamú..? Tehát ott lehet mondjuk egy hét alatt profi lenni? 5x1249 Ft-ért?
2) "Közel 30 éves szakmai tapasztalatunk mellé biztosítékul háromszoros garanciát vállalunk"
Itt loltod a bloggert, ott meg hazudsz? Milyen garanciát adsz egy szubjektív dologért?????? Vizsgáztattok? Kitől kaptatok erre akkreditációt? SENKITŐL? Tehát kamu, hazugság - pénzért.
3) Mit oktattok? Hogy valaki megtanulja azt, amit TI, TE ismertek a fotózásról? És? Szerintem meg számtalan ember van, akinek nem az tetszik...
A környezetemben ezt a fiskális gondolkodást a képzőművészek körében tapasztaltam, a fotósokéban nem... Az meg végképp gyomorforgató, hogy valaki laikusok átverésével bizonygatja nagyságát...

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2017.05.05. 10:03:45

Évek óta van egy K30-as gépem, ami tökéletes minden körülmények között. Hihetetlen helyeken jártam a világban. Mégsincsenek jó képeim, mert szinte mindet "automatán" csináltam. Ilyen és ehhez hasonló írásokra lenne szükség a kezdőknek. Nekem specc jól jönne ha lenne videó ilyen témában, mert diszlexiás vagyok így pl a technikai dolgokat olvasva nem értem(ezt az írást is másodjára olvasom), míg élőszóban igen. Szerintem mindenki (kezdőktől, a profikig) csak köszönettel tartozhat a szerzőnek. Ha esetleg egyszer írnátok arról, hogy a felhők és a táj/épület viszonya különböző időjárási és fény viszonyok között, hogyan lehetne a legjobb viszonyban - azt szerintem nagyon sokan megköszönnék. Ahogy lesz több időm, visszaolvasom a korábbi írásokat.

Yamashita 2017.05.05. 10:03:45

@Duplaxiii: Osztom a véleményed bár kicsit sarkosan fogalmaztál a " mobilbuzi kocsog telefonreklámozó "fényképész" " fickókról. Én is ezek közé tartozom bár nem érzem, hogy lefedném az általad megfogalmazott kategóriát. Való igaz, hogy mobiltelefont használok de azt azért használom mert nem akarok nagy öszzegeket belefektetni egy használható felszerelésbe, amit lehet, hogy nem fogok soha használni miután rájöttem, hogy igazából ez csak egy fellángolás volt részemről. De azt kell, hogy lássam, hogy az érdeklődésem nem múlt el sőt tartós maradt. Amit az is jelez, hogy a fő szempont ami a mobil vásárlásnál volt, az a kamera minősége és a szoftver tudása volt. A másik pedig az, hogy elkezdtem ilyen blogokat olvasni. Azzal teljesen tisztában vagyok, hogy még messziről sem vagyok köszönő viszonyban sem egy profival, már ami a képalkotást illeti, de mint mindenki én is folyamatosan jutok el arra, hogy többre vágyom és ezért tenni is szeretnék. Természetesen nem hajt a tatár, ezt a magam igényei szerint szeretném megtenni. Sok embernek megfelel a mobil de vannak jó néhányan akiknek ez csak egy átmeneti állomás a magasabb szint felé. És arra, hogy az érdeklődést felébressze tökéletesen megfelel. Gondolom a nagy nevű fotósok sem Lumix GH5-tel kezdték hanem valami egyszerű Pajtás gép kategóriájú cuccal. Nos azt hiszem az én Pajtás gépem a V10 mobil amin semmi kivetnivalót nem látok és azt hiszem sok ember Pajtás gépe a mobil manapság. Ami szerintem hatalmas dolog mert elvileg mindenkinek van lehetősége tovább lépni. A kérdés csak az, hogy kinek van igénye erre.

Bobby Newmark 2017.05.05. 11:22:15

@Yamashita: "De a legfőbb tanulság az , hogy igazán jó képeket - amire az emberfia elégedetten csettint egyet - csak profi kamerával lehet készíteni."

Ez így kategorikusan kijelentve nem igaz. Ha ismered az eszközöd határait, és azokon belül maradsz (vagy tudatosan léped át őket), akkor lehet gyengébb eszközzel is jó képet csinálni. A jobb gép inkább arra való, hogy tágulnak a határok, rosszabb fény- és egyéb viszonyok közt is lehet vele jó képet csinálni, mint egy gyengébbel.

hidegsegg 2017.05.05. 11:48:09

Akik egyáltalán nem értik, hogy mi történik amikor ilyen-olyan képalkotó eszközzel hadonásznak, azoknak fontos ezeket az alapokat szájbarágósan elmagyarázni. De még előbb el kellene mélyedni olyan dolgokban, amit anno rajz órán meg kellett volna tanulni. Rengeteg embert látok körülöttem, akiknek fogalmuk sincs arról, mitől jó egy kép. Csinálnak egy eltorzult koponyát arcba nyomott ultra nagylátóval, mert az van a telefonjukban, tesznek rá valami giccses szűrőt és voila, lehet telefonnal is jó képeket csinálni! Szerintük. De hány olyat ismerek, aki 1000 körüli képet készít a nyaralásáról és abból 5 darab nézhető, mert véletlenül sikerült. Meg kellene mutatni az embereknek, hogy mitől jó egy kompozíció, mitől nézhető másoknak is egy kép, mert úgy látom, fogalmuk sincs róla. Meg kell tudnia különböztetni egy jó képet egy ócskától és akarnia kell a jóhoz hasonlót csinálni. Csinál ezer képet tök feleslegesen, kattintgat mint egy őrült, de nem érti, az övé miért nem olyan jó, mint a izéjé a facebookon. Azt hiszi, fényképezni annyi, hogy bekapcsolom a gépet oszt nyomok egy gombot. "Ájjatok oda a szökőkút elé, én meg elmegyek jó messzire, hogy a templomtorony is beleférjen. Aztán megyünk ebédelni, mert dél van." Tényleg nagyon fontos a mélységélesség kérdése, de egy telefonosnak magyarázza már el valaki, hogy ha adott egy akármilyen fix nagylátója meg egy kisujjkörömnyi érzékelője a készülékében, akkor sem fog tudni bizonyos feladatokat jól elvégezni, ha fejre áll. Abba manuális módot rakni olyan, mint guminővel szexelni. Egy akármilyen jó telefon is csak korlátozottan alkalmas arra, hogy elindulj a tudatos fényképezés felé. Igazából azt kellene megtanulni, hogy lássuk a képet a fejünkben, mielőtt exponálnánk. Ne a véletlen adja ki, hanem szülessen meg a kép az agyunkban és képesek legyünk gyorsan végrehajtani azokat a beállításokat, melyekkel aztán többé-kevésbé megkapjuk azt az eredményt, amit elképzeltünk. Nem a profi gép csinálja a jó képeket, hanem te. Ha hülye maradsz hozzá, hiába kattintgatsz akármilyen drága géppel, csak a véletlenen múlik majd, hogy automatára állítva éppen mi sikerül. Tehát meg kell tanulni azokat az alapokat, amikről itt is szó van. Igen néhol pongyola a fogalmazás, de szerintem sokan még így sem értik. Igazából én egy kicsit még óvodásabbra vettem volna a szintet, annyira nagy a sötétség a képalkotó tömegek körében, pedig valahol az általános műveltség része kellene hogy legyen a képi kultúránk értelmezési képessége. Ugye az is érdekes, hogy sokan a DSLR-eket helyből leprofizzák, pedig egy belépő szintű masina kevesebbe kerül mint egy menő telefon fele és kiválóan meg lehet vele tanulni mégis köze nincs egy profi géphez, tanulni meg jó lesz a kit obi is.

hidegsegg 2017.05.05. 11:54:03

@Bobby Newmark: Ebben tökéletesen igazad van, de az esetek többségében nem ez történik. A többség nem ismeri fel a korlátokat sőt eszköze hátráltatja a tanulási folyamatot és hamis illúziókba ringathatja a képalkotási készségeit illetően.

Bobby Newmark 2017.05.05. 12:27:23

@hidegsegg: Ez így van, de nem is ennek mondtam ellent. De aki ismeri a határokat, az tud jó képet csinálni szar eszközzel is. Azzal meg nincs mit csinálni, hogy sok a gyökér, ez mindig így volt és örökké így lesz. Az emberiség 90%-a gyökér, és így jó neki. Erőszakkal úgysem lehet senkit megtanítani fotózni, meg ízlést sem lehet beléjük verni. Túl kell élni az okádék képeiket, esetleg tanácsot adni nekik, ha úgy látszik hogy van értelme, egyébként meg nem kell velük foglalkozni. Más világ, nem fotósok.

eßemfaßom meg áll 2017.05.05. 12:45:32

https://www.google.hu/search?q=fotózás+alapjai

Treff Bubi 2017.05.05. 13:01:58

@Hungarian Geographic: Ha a videókat jobban megérted, keress rá Budai Petur anyagaira a jútyúbon, elég jól magyaráz alap- és haladó dolgokat.
Angolul Graham Houghton videóit javaslom, ő óriási mennyiségű tutorialt tett fel a fotózásról.

hidegsegg 2017.05.05. 13:18:58

@Yamashita: Abból kiindulva, hogy magad is úgy érzed, jobban érdekel a fotózás, mint korábban gondoltad, miért nem próbálkozol egy belépő szintű DSLR-el, ami alaphangon olcsóbb is lehet, mint egy mobiltelefon. Én Bobby Newmarkkal értek egyet, sok mindennel lehet jó képet készíteni, akár mobillal is. Az is igaz, hogy a mobiltelefonok részben kiváltották a fényképezőgépek egy bizonyos kategóriáját, mégpedig az automata kompaktokat és korlátozottan travel-zoomokat. De csak azokat! Mert többnyire automata módban használják őket, fix obival és pici érzékelővel. Azért mert időnként lehet nagyszerű mobilos képeket látni, az nem jelenti azt, hogy ma már olyan jók a mobilok, hogy nem kell komoly gépet venni. Nem jó a kérdés feltevés. Hiába ügyes a szoftver, ha adott a fix objektív és az érzékelőd. Ez csak annyit jelent, hogy van egy jó kis fix kompaktod a telefonodban. Tehát azért venni drága, jól hype-olt kamerával ellátott mobilt, mert az kivált egy "profibb gépet", az zsákutca. Persze lehet vele akár jó képeket készíteni és mindig ott van nálad, sőt még az is lehet, hogy valakit ez tökéletesen kielégít, meg úgyis csak a telefonja kijelzőjén néz képeket. Viszont ha tanulni akarsz, akkor kell egy olyan gép, amin tényleg magad állítod a záridőt, a blendét, az érzékenységet, adott feladathoz, célhoz megfelelő objektívet választasz, vagy zoomot használsz stb. Úgyis beszippant az egész, és majd mindig több fényt akarsz, meg kevesebb zajt. ;)))

Tom Taylor 2017.05.05. 14:26:13

A cikkben többször azt említi a szerző, hogy mennyi ideig van nyitva a blende. Szerintem a zárra gondolt és nem a rekeszre (blende), bár igaz, hogy a mai, gépváz által vezérelt objektívek rekesze is csak az exponálás pillanatában "ugrik össze".

Tom Taylor 2017.05.05. 15:23:52

Mobiltelefonnal nem lehet megtanulni fényképezni! Képeket azt lehet vele készíteni, de "Fényképezni" azt nem.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2017.05.05. 21:54:50

@Treff Bubi: Most tartok az "Alapozó" harmadik részénél. Remek! Köszönöm szépen!

Yamashita 2017.05.06. 12:42:35

@hidegsegg: Köszi a hozzászólásod. Én is erre jutottam az utóbbi időben és pont ezért kezdtem el pl a fotós blogokat olvasni. A hozzáállásomat azért Bobby Newmark is árnyalta a minap egészen pozitív módon és most te is segítettél. Ez olyan mint a harcművészetek. Van fekete öves meg igazi mester. A mestertől lehet tanulni a technikán kívül szellemiséget is. A fekete öves csak technikát tanít de nem világítja meg az igazi lényegét a gyakorlásnak. Harcművész nem leszel csak egy mester irányításával. Nos itt most jónéhány mesterrel futottam össze, akik azonkívül, hogy oszlatják a káoszt a fejemben, még látásmódot is adnak. Én is arra jutottam, hogy a mobil egy jó kis kompact de ha előre akarok lépni akkor bizony más utat kell járnom. Amúgy a mobilnál nem a hype volt a fő ok hanem pont erre volt szükségem. De mint említettem a kamera volt az okok közt a No. 1. Most ott tartok, hogy megpróbálok találni egy kezdőnek is jó DSLR kamerát. Ha van valami tipp akkor azt szívesen fogadom mert fotózásban bizony elég zöldfülű vagyok. Nem akarok pofátlannak tűnni de igazából olyan tippre van szükségem ami nem speciálisan Magyarországi mert nem Magyarországon élek. Bár itt a nagy globalizációban ez lehet, hogy nem is fontos. Még egyszer köszi a hozzászólást, jó pap is holtig tanul pláne az ilyen papnövendék mint én. :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.05.06. 16:49:22

@Duplaxiii: @Yamashita: Újra átolvastam a cikket és továbbra is tartom az előző hsz-omban leírtakat. Csak egy, azaz 1 példa:
“2. Minél közelebb fekvő képsíkra állítod be az élességet, annál kisebb lesz a mélységélesség.”
Helyesen: 2. Minél közelebb fekvő TÁRGYTÁVOLSÁGRA állítod be az élességet, annál kisebb lesz a mélységélesség.
Az állítás teljesen helytelen és értelmetlen, ugyanis a képsík az objektív _mögött_ helyezkedik el, gyakorlatilag a képérzékelő felületével azonos síkban (az éles kép esetén). Részletesebben és szakmailag helyesen: pixinfo.com/cikkek/fotoelmelet-optika-1/ Leképezési törvény c. résznél.
A többi észrevételemet nem írom le, nem a szakmai lektorálás miatt vagyok itt.

Alapvetően a bajom ezzel a cikkel (és hasonló, sok-sok felületes, tanítani próbáló cikkel a neten), hogy a publikálója egy fotós eszközöket forgalmazó cég. Egy ilyen cégtől alapvető elvárás, hogy ügyeljen az általa publikált cikkek szakmai helyességére. Ha egy átlag blogoló átlag posztja lenne a fotózásról, nem szóltam volna hozzá.
Nyilván ebből a cikkből is kap a kezdő fotós egy alap rálátást a dolgokra, de ha eleve hibásan és pongyolán tanítunk, akkor később nem fogja jobban megérteni a valóságot és a lényeget. Nekünk fontos, hogy ha tanítunk, akkor szakmailag helyes anyagot adjunk át pontosan.

A mobiltelefonnal is lehet jó fotókat készíteni, csak ismerni kell a működését, és annak jelemzőit (és nem szabad túlbecsülni ezeket). Mint ahogy a komolyabb fényképezőgépekkel is lehet pocsék képeket készíteni… Volt már több olyan 12-14 éves tanítványunk, akik csodálatos képeket készítettek mobillal.
De az tény, hogy a két kategória nem ugyanaz és a tükörreflexes/MILC gépek _mindig_ jobb használhatóságot, kreativitást és képminőséget fognak biztosítani.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.05.06. 16:52:15

@Duplaxiii:
- Nem az volt a célom, hogy kuncsaftokat vadásszak, fotósként és tanárként szóltam hozzá.
- Nem hazudunk! Amit leírtunk, az vállaljuk. Nem írom ide (nem az önreklám a célom most sem), a honlapunkon olvasható, mit jelent pontosan a 3-szoros garanciánk – ha valakit érdekel.
- A tanterveink is megtalálhatók a honlapunkon, részletesen leírva. Tapasztalt, megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek oktatnak.
Nem árulunk zsákbamacskát és nem verünk át senkit sem.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.05.06. 16:58:17

@hidegsegg: +1

@Yamashita: Érdemes használt gépet venni, egy tökéletesen alkalmas, használható alapszettet már akár 60-70 000 Ft-ért is lehet találni a neten. Mindegy milyen márka, ha megfelel a gép formája, mérete, a gombok kiosztása és érthető a menüje, akkor nem lesz vele gond. Jó, ha max. 10 000 felvételt készítettek még csak a géppel (ezt meg lehet nézni a gép szervizmenüjében, vagy egy szakember megmondja, de a neten is fent van sok infó erről), így még sokáig használható lesz. Ha nem jön be (a gép, vagy a fotózás), később kis veszteséggel hamar el lehet adni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.07. 11:45:24

@Tom Taylor:

"hogy a mai, gépváz által vezérelt objektívek rekesze is csak az exponálás pillanatában "ugrik össze"."

Ez nem csak a mai gépekre igaz, hanem minden tükörreflexes gépre. Különben elég sötét képet látnál a keresőben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.07. 12:01:08

Tudom, hogy kezdőknek szól, de talán érdemes lett volna megemlíteni, hogy a blende szűkítésével csínján kell bánni. Túl szűk blendénél a fellépő diffrakció az egész kép élességét lerontja, hiába nő a mélységélesség.

Tom Taylor 2017.05.07. 12:20:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, nem, ezt így nem igaz! 20 évvel ezelőtt egy Chinon analóg tükörreflexes géppel fotóztam körbe Európát és Észak-Afrikát. Annál a gépnél még az objektíven kellett a rekeszt állítani és bizony a blendeszűkítés azonnal látható volt a keresőben. Ha jól emlékszem a Praktica gépek is így működtek.

Tom Taylor 2017.05.07. 12:22:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez csak részben igaz: Az objektívek kb. a 8-16 rekesz értékek között "rajzoljak" a legélesebben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.07. 12:38:13

@Tom Taylor:

Nekem van egy kb. 35 éves Minolta XD-S tükörreflexes gépem. Ezt a típust a Minolta 1979-ben kezdte forgalmazni. És igen, csak exponáláskor húzza be a rekeszt. De van rajta egy gomb, amellyel a kép komponálása közben is behúzható a rekesz, hogy ellenőrizni lehessen a mélységélességet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.07. 12:39:09

@Tom Taylor:

és ez mennyiben mond ellent annak, amit írtam?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.07. 12:51:06

Pedig az XD-S csak az economy kiadása az XD-7-nek. Fémház helyett műanyag és Rokkor helyett Minolta kitobjektív.

Bobby Newmark 2017.05.08. 20:38:20

@Yamashita: Örülök, hogy segítettem, bár én is nagyon kezdő vagyok, alig több mint egy éve fotózom. Van egy fotós haverom, és gyorstalpalón kapom a tudományt rendesen. A probléma csak az, hogy míg elméletből már nagyon penge vagyok, ennek átültetése gyakorlatba már problémásabb. Képes vagyok technikailag működő képek előállítására, de _jó_ képek még mindig csak inkább a szerencsén múlnak. Mindegy, igyekszem, nem veszi el a kedvem ha száz képből csak egy használható. Csinálni kell, lesz ez jobb is... :)

Amit telefonról mondtam, hogy ismerni kell a határait, az igazából minden eszközre igaz. Én egy felső kategóriás travelzoomot gyűrök, ennek is viszonylag szűkek a határai, de tud annyit technikailag, hogy lehessen vele próbálkozni, nem egy egygombos kompakt. Eljutottam vele addig, hogy tudom mivel nem érdemes erőlködni mert nem lesz jó kép.

eßemfaßom meg áll 2017.05.08. 20:45:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az azért igy erős kijelentés, egy rendszeren belül igaz lehet de ha felteszel egy m44 obit valami mai vázra adapterrel akkor nem nagyon lesz a gépról bleneugráltatásod

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.08. 21:08:36

@eßemfaßom meg áll:

Logikus, hogy csak egy rendszeren belül működik. A hangsúly részemről azon volt, hogy nem csak a mai gépek rekesze olyan, hogy csak exponáláskor ugrik be.

Chinon vagy Praktica gépem soha nem volt, de nehezen tudom elképzelni, hogy azok 20 éve nem így működtek, amikor az én 35 éves Minoltám igen. A kommentelő bizonyára nem rendszerobjektívvel használta őket.

Van egy 400-as Soligor telém, na azt természetesen nem vezérli a Minolta váz. Bár valószínű, hogy a Soligor Minoltához való csatlakozással is gyártotta.

Viszont van olyan makróadapterem, amelyik átviszi a blende vezérlését.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.05.08. 22:26:32

@eßemfaßom meg áll: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Már az 1960-as években létezett a beugró rekesz. Vagy fél-, vagy teljesen automata módon. De, korábban az objektíveket is lehetett úgy használni, hogy előre beállítja a fotós a fotózáskor használt rekeszt, majd kinyitja teljesen az élességállításhoz, ezután a fotózáskor egy mozdulattal visszaállítja a kívánt értékre. Ezt egy gátló-rendszerrel oldották meg, és elő-rekeszelésnek nevezném (angolul preset). Sok 1950-80-as években gyártott obi ilyen működésű (is).

@Tom Taylor: Inkább 8-as rekesz körül, a 16-os már túl szűk sok obinál, de függ a fényerőtől is. 16-osnál már csak a komolyabb, nagyformátumú objektívek jók, igaz, ezeknél meg is adják a gyártók, hogy melyik rekeszre optimalizálták képminőség szempontjából (ez általában 16-os rekesz). Kisfilmes (aka Full Frame) gépekhez való objektíveknél nem untatják a felhasználót ilyen adatokkal, de a tesztek során több rekesznél is nézik a képminőséget.

eßemfaßom meg áll 2017.05.09. 17:29:13

@bestpixel: tudom, a Zenitemen is expokor ugrott be a blende a kitobijával (más meg nem volt hozzá nekem) viszont van egy mégősibb helios obim amin ott van a blendeállító gyűrű mellett az a pöcök amivel ki lehet maxra nyitni egy mozdulattal majd vissza a beállított értékre. És persze ezen még nincs gépről vezérlés.

OFF videozáshoz tök jo az a pöckös obi, gyakorlatilag fokozat/akadásmentesen lehet vele a blendét működtetni felvétel közben

Yamashita 2017.05.20. 06:49:20

Mindenkinek nagyon köszönöm a tanácsait. Sajnos hosszabb ideig beteg voltam és nem voltam net közelben.
süti beállítások módosítása

fotó videó