Fotó Videó blog

Minden, amit tudni szeretnél a fotózásról, videózásról

Négylábú aszfaltbetyárok - A város fotózása, 3. rész

2017. április 21. 14:29 - Bogicz

Kis lazítással folytatjuk a utcai fotós sorozatunkat: kutyákkal. De hiába kedvesek ezek a képek, többet mondanak annál, mint hogy "de helyesek ezek a szőrmókok". A városi állatokról készült fotók láttán valahogy rögtön máshogy nézünk az ember által teremtett környezetre és életmódra. A kutya, a macska, a galamb nem véletlenül fontos motívum a streetfotográfiában.

Roman Tripler 40 éves német fotós. Art directorként dolgozik egy kölni reklámcégnél, korábban tetoválásokat és CD-borítókat tervezett, képregényeket rajzolt. Streetfotósként több nemzetközi pályázat győztese volt már (dotART, Sony World Photography Award). Egy szimpatikus interjúban elmondta, hogy olyan hétköznapi pillanatokat szeret lefényképezni, amelyeknek a megértéséhez empátiára van szükség. Járja a várost, és az érdekes emberi helyzetekbe és állapotokba megpróbálja beleélni magát, kívülállóként is átérezni őket. A legfontosabb tulajdonságának fotósként ezt az érzékenységet tartja.

Igyekszik úgy fényképezni, hogy ne kelljen vágnia majd a képből, és túl sok utómunkát sem végez - szerinte az nem illik ehhez a műfajhoz. A fotóstáskájában a fényképezőgép mellett vaku és tartalék memóriakártya lapul. Pótakkura nincs is szüksége, mert nem fotóz sokat, hanem jól kiválasztja a környezetet és a helyzetet. Mindig van viszont nála törlőkendő, mert gyakran bekoszolódik a fényképezőgépe, és névjegykártya arra az esetre, ha valaki érdeklődni kezd az utcán, hogy mit és miért fényképez. 35mm-es fixobjektívet használ. Állványt nem hord magával, mert a mozgékonyságot többre becsüli. Az évek során fokozatosan eladogatta a sokféle fotós felszerelését, elég neki egy gép, de az legyen megbízható. (A videóinterjú alapján egy Leica.)

Azt tanácsolja, hogy a fotós különféle módokon kommunikálja a jó szándékát, ha az utcán fényképez. Mosolyogjon, tegyen elismerő gesztusokat, és ne hátráljon ki a beszélgetésből, ha megszólítják. A névjegykártya is jó eszköze a bizalom kialakításának.

A kutyás sorozata mintegy véletlenül alakult ki, nem akart külön kutyákkal foglalkozni. De egyszer észrevette, mennyire emberi érzelmek látszanak ezeken a képeken, és sorozatként kezdte kezelni őket.

roman-tripler-kutya-7.jpg

roman-tripler-kutya-10.jpg

roman-tripler-kutya-11.jpg

roman-tripler-kutya-12.jpg

roman-tripler-kutya-1.jpg

roman-tripler-kutya-13.jpg

roman-tripler-kutya-8.jpg

roman-tripler-kutya-15.jpg

roman-tripler-kutya-6.jpg

roman-tripler-kutya-16.jpg

roman-tripler-kutya-4.jpg

roman-tripler-kutya-3.jpg

roman-tripler-kutya-9.jpg
roman-tripler-kutya-14.jpg

Roman Tripler további munkáit ITT láthatod.

Sorozatunk előző részét ide kattintva nézheted meg.

És ne feledd, a hétvégén (április 22-én, szombaton) TRIPONT FOTÓMARATON! Vajon milyen témákat adnak majd meg a rendezők, és milyen képek fognak készülni Budapestről?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotovideo.blog.hu/api/trackback/id/tr3612443555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

fotó videó