Fotó Videó blog

Minden, amit tudni szeretnél a fotózásról, videózásról

Minden ember fotogén - A város fotózása, 2. rész

2017. április 20. 11:17 - Bogicz

Folytatjuk inspirációs sorozatunkat a streetfotózás kapcsán, méghozzá annak örökzöld témájával: az emberábrázolással.  Guido Steenkamp kiváló képeiből válogattunk 25-öt, amelyek mind emberi helyzeteket, reakciókat, érzelmeket csípnek el.

guido-steenkamp-10.jpg

201guido-steenkamp-23.jpg

2017-01-22-guido-steenkamp.jpg

guido-steenkamp-11.jpg

guido-steenkamp-12.jpg

Guido Steenkamp 1973-ban született, és Berlinben él. Egy interjúban elmesélte, hogy ő is a macskáit és a barátait fotózta eleinte, aztán átesett a kötelező depis korszakon („temetőfotózás HDR-szűrővel”), de 2006 óta szinte kizárólag utcai jeleneteket fényképez. Apró, különleges pillanatokra vadászik a hétköznapokból, amelyek egész történeteket mesélnek el. Egyben a korszakot is dokumentálja ezzel, a városképtől az öltözködésen át a közhangulatig.

guido-steenkamp-13.jpg

guido-steenkamp-14.jpg

guido-steenkamp-15.jpg

guido-steenkamp-16.jpg

guido-steenkamp-17.jpg

Technikailag az számít szerinte, hogy a fényképezőgép gyors legyen, viszonylag kicsi, és ne legyen túl feltűnő. 24-50mm közti gyújtótávolságot ajánl. Arra úgysincs idő szerinte, hogy az objektívet cserélgesse az ember. Ő maga fotóstáskát sem hord magával, a pótakkumulátort és a tartalék memóriakártyát egyszerűen zsebre vágja. Sőt, nem is a fényképezőgép minőségét tartja a legfontosabbnak, hanem a cipőét, mert sokat kell kutyagolni.

guido-steenkamp-18.jpg

guido-steenkamp-19.jpg

guido-steenkamp-3.jpg

guido-steenkamp-4.jpg

guido-steenkamp-5.jpg

Ha nagylátószöggel fotóz, mondjuk 2 méter távolságból, akkor a fotóalanya a legtöbbször azt hiszi, hogy valamit mögötte szeretne lekapni, ezért nem is figyel oda a fotósra. A teleobjektívnek viszont Guido szerint tényleg paparazzo-hangulata van, ami rossz vért szül. Elmondta, hogy neki sem volt egyszerű legyőznie a gátlásait, ezért kezdőknek azt ajánlja, hogy turistákkal teli helyeken kezdjék az emberfotózást. Ott úgyis tömeg van, mindenki kattintgat, és érdekes helyzet is biztosan akad.

guido-steenkamp-6.jpg

guido-steenkamp-7.jpg

guido-steenkamp-8.jpg

guido-steenkamp-9.jpg

guido-steenkamp-25.jpg

Az emberek fényképezésének vannak jogi vetületei, onnantól kezdve, hogy nyilvánosan közzéteszed a képet. Elvileg ehhez írásos engedélyt kell adnia a rajta szereplőnek, amennyiben felismerhető rajta, nem csak – mondjuk – a két lába lóg be a képre. (Azonban a legtöbb streetfotós ezt nem tartja be, hisz a spontán helyzetekbe nem passzol a szerződés közös átböngészése és tanúk kergetése. Sokan inkább úgy döntenek, hogy ha valaki sérelmesnek talál egy képet, akkor majd utólag vállalják a jogi következményeket. Vagy eleve inkább rovarokat fotóznak, nem embereket.)

guido-steenkamp-26.jpg

guido-steenkamp-23.jpg

guido-steenkamp-20.jpg

guido-steenkamp-21.jpg

guido-steenkamp-22.jpg

A képek forrása: Guido Steenkamp honlapja

És ne feledd, hogy mindjárt kezdődik a budapesti TRIPONT FOTÓMARATON: április 22-én, szombaton, ahol megmutathatod, hogy Te mit látsz a városból. 4 óra, 4 téma, 4 fotó. Amatőröknek, profiknak és családosoknak egyaránt. További részleteket itt találsz.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotovideo.blog.hu/api/trackback/id/tr5512439177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.21. 08:21:10

És mit csináljon magyarországon egy streetfotós, ha nem akar pereskedni?
A csodás, fideSSes jogrend szerint ugyanis fotózás előtt kell engedélyt kérni a fotózandó személytől. Én ennél a pontnál dobtam el a fotós cuccomat.

Treff Bubi 2017.04.27. 15:24:41

@hullajelölt88: mondd azt, hogy a tájat fotózod, arról meg nem tehetsz, hogy közterületen mások is tartózkodnak.

2017.04.27. 21:08:05

@Treff Bubi: amikor a maffia bevezette ezt az idióra törvényt, akkor végleg letettem a gépet. :(
süti beállítások módosítása

fotó videó