Fotó Videó blog

Minden, amit tudni szeretnél a fotózásról, videózásról

Tavaszi képrobbanás

2017. április 18. 17:18 - Bogicz

7 tipp, hogy még szebb legyen a tavasz a fotóidon

Most járunk az év legszebb heteiben. Teljes erőbedobással virágoznak a fák, és színes foltocskák virítanak a földön. A téli szürkeség után elképesztő sebességgel megélénkült a természet, megélénkültünk mi is, és hatalmas kedvünk támadt arra, hogy megörökítsük mindazt a szépséget, amire napról napra rácsodálkozunk. Akár a városban sétálunk, akár kimegyünk a természetbe, kínálják magukat a témák. 7 tippel szeretnénk segíteni Neked, hogy a fényképeid révén a tavasz sokkal tovább tartson, mint ez a néhány szédült, boldog hét!

43-color-splash.jpg

Fotó: Lipstickmisfit

  1. Ne késd le a pillanatot!

Az a helyzet, hogy a tavasz másodpercek alatt véget ér, utána pedig hosszú hónapokig negyven fok lesz, lihegő betonnal és éles napsütéssel. Tehát ezeket a pillanatokat most kell megélni és megragadni. Ha látsz egy virágzó fát, fotózd le még ma.

Ha pedig komolyan veszed az éledő növényvilág fényképezését, akkor legjobb, ha utánanézel, mikor nyílnak az egyes növényfajok, és úgy tervezed a hétvégéidet. Figyelj arra, hogy az átalakuló időjárási viszonyok miatt egy ideje minden korábban virágzik, mint akár csak tíz évvel ezelőtt. Idén már április elején kinyílt az orgona, pedig a kilencvenes években még anyák napjára és ballagásra loptuk az virágát. Az orgonán kívül épp nyílik a gyöngyvirág, a fürtös gyöngyike, a jácint, a medvehagyma, a nárcisz, a tulipán, a nefelejcs, az árvácska, a gólyahír, a szellőrózsa... A gyümölcsfák rajtra készen állnak, de például a vadcseresznye már virágzik.

Érdemes felkeresni az ország füvészkertjeit a nemesített és egzotikus növények miatt. A fővárosi Füvészkertben az erős szél és a nagy meleg miatt a cseresznyefák már le is hullatták a szirmukat, de az orgonák, díszalmák, júdásfák és lilaakácok még teljes pompájukban vannak, és szívesen modellt állnak bárkinek. Április végén, május elején szokták tartani a nagy kertészeti vásárokat és virágkiállításokat is, bár az nem természetes közege egy növénynek sem. De egy útszéli vagy erdőmélyi vadvirág is ugyanakkora örömet és színélményt nyújthat.

És ha most beleszeretsz egy fába vagy egy kis tájrészletbe, miért ne térnél vissza hozzá az év többi hónapjában is? Sokatmondó fotósorozatot készíthetsz így, és a megfigyelőképességed és a hangulatok iránti fogékonyságod is elmélyül ezzel a gyakorlattal.

7-tipp-tavaszi-fotokhoz-1.jpg

Fotó: Tamara Skudies

  1. Most még lehet napközben fotózni

Mindenki hallotta már a tanácsot, hogy a meleg reggeli és alkonyi fényt használja ki fényképezéshez. Ez általában igaz is, de tavasszal lehet kivételt tenni, mert a napsugarak még kisebb szögben esnek be, és az ég is gyakran felhős. Többnyire ilyenkor még napközben sem olyan durva a kontraszt, nem olyan kemények az árnyékok, mint nyáron.

7-tipp-tavaszi-fotokhoz-5.jpg

Fotó: Floris van Breugel

  1. Tavaszi perspektívaváltás

Tavasszal az ember boldogan el tud álldogálni egyetlen kis virág fölött, és ez a fényképeken sincs máshogyan. Ez a makrófotózás évszaka, az is megpróbálkozik vele, akit amúgy nem nyűgöznek le a pici témákban rejlő nagy csodák. Érdemes leguggolni a rügyekhez, virágokhoz, a kirajzó rovarokhoz. Makrófelvételeket leginkább állvánnyal vagy stabil alátámasztással érdemes készíteni. Előnyös a kis mélységélesség használata, tág blendével, mert így csak a téma lesz éles a képen, a közvetlen környezete pedig, a fűszálak, ágacskák szépségesen elmosódnak, ideális, festői hátteret biztosítva annak, amit ki szeretnél hangsúlyozni.

Keress egészen kis részleteket, például a bibéket, és játssz a perspektívával is, kerülj minél közelebb a választott témádhoz! A földön fekve nézz „farkasszemet” a szarvasbogárral, sőt, keress egészen szokatlan nézőpontokat. Kipróbáltad már, hogy néz ki egy tulipán alulról? Vagy hogy milyen a virágok szirma ellenfényben? És még egy ötlet makrófotózáshoz: aki korán kel, harmatot lel!

7-tipp-tavaszi-fotokhoz-8.jpg

  1. Az április bármire képes

Nem veszélyes, csak szeszélyes. Egy kis zápor (update: hó) Neked nem is árt, a fényképezőgépednek már igen. Ha fotóstúrára mész, legyen nálad esőkabát és vízhatlan tok a gépednek. Ha nincs más kéznél, egy zacskó is megteszi. Sőt, állítólag még egy zuhanysapka is jó szolgálatot tehet, még lukat is vághatsz rajta az objektívnek és a keresőnek...

7-tipp-tavaszi-fotokhoz-4.jpg

Fotó: Floris van Breugel

  1. Nem csak az állatok és növények virgoncak ám!

Ilyenkor a homo sapiens nevű faj megfigyelése is izgalmas, streetfotózással is elcsípheted a tavasz élményét, lényegét. Kávézó-fröccsöző emberek jelennek meg a kiülős helyeken, nullától százéves korig ellepik a parkokat, újra belakják az erkélyeket, a folyópartot, megindulnak a babakocsik, a bringások és a szerelmespárok... Keresd a jellegzetes helyzeteket, a dinamizmust és az érzelmeket. Engedd, hogy lássunk valamit a fotón abból az érzésből, ami benned volt közben!

Nem kell paparazzót játszanod, technikailag sem: nagylátószögűvel is sokatmondó felvételek készülhetnek, amelyekhez plusz értéket ad, hogy látszik, közel voltál a szituációhoz. Ráadásul a tavaszi viháncolásban az emberek kevésbé érzékenyek arra, ha fotózzák őket. Persze ne fényképezz bele senkinek az arcába, ha nem kértél rá engedélyt, és bánj tisztelettel a fotóalanyaiddal, akkor is, ha közvetlenül nem is kerülsz kapcsolatba velük. De kattintás előtt és után is szóba elegyedhetsz velük – az esetek többségében a fotózás jó élmény mindkét félnek. Ismerkedésnek se rossz.

7-tipp-tavaszi-fotokhoz-10.jpg

Fotó: Julia Otto

  1. Aranyeső és aranymetszés

Komponálási mesterfogásokkal lesz az egyszerű „lekattintásból” emlékezetes és képként is értékes fotó. Fotózáskor gondold néha végig az alábbi kérdéseket:

  • Milyen formátum illik legjobban ehhez a felvételhez?
  • Milyen perspektívából lenne ez a téma a leginkább megkapó és érdekes?
  • Mi a főmotívum? Milyen képkivágásban tud a legjobban érvényesülni?
  • A vonalak vezetése és felületek kezelése esztétikai élményt nyújt, és oda tereli a figyelmet, ahova szeretnéd?
  • Vannak kontrasztok a témádban, amelyeket használhatsz?
  • Aranymetszés vagy egyharmados szabály: milyen klasszikus kompozíciós elv áll Hozzád a legközelebb?
  • Milyen lenne ez a kép, ha egészen más stílusban csinálnád meg?

7-tipp-tavaszi-fotokhoz-6.jpg

Fotó: Floris van Breugel

  1. Felszerelés

Sál-sapka már nem kell, az alábbiakat viszont nem árt magaddal vinned, ha fotózni indulsz:

  • Fényképezőgép hozzá illő objektívekkel.
  • Fényerős makróobjektív a közei felvételekhez.
  • Nagylátószögű objektív (például ha egy virágos rétet szeretnél lefotózni).
  • Kis állvány vagy kis babzsák, amivel a földön, kerítésen, kocsin stb. stabilizálhatod a gépedet.
  • Esőkabát Neked és vízhatlan tok/zsák a gépednek.
  • Esetleg színes kartonlapok, ha egy motívumot ki szeretnél emelni a természetes hátteréből.
  • Nagy szemeteszsák, hogy bárhová lefekhess, ha földön lévő dolgot szeretnél fotózni.

És mindenekelőtt: töltődj fel és élvezd! A tavasz fotóztatja magát, hagyd, hogy magával ragadjon!
7-tipp-tavaszi-fotokhoz-11.jpg

Fotó: Julia Otto

Anne Schellhase cikke alapján (www.fotomagazin.de).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotovideo.blog.hu/api/trackback/id/tr8512434719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

fotó videó